Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρά στην παραχώρηση συλλογής στο Πανεπιστήμιο

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αντιδρά σε διάταξη από το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοπ...



Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρά στην παραχώρηση συλλογής στο Πανεπιστήμιο

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αντιδρά σε διάταξη από το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (άρθρο 19, παρ. 15) όπου προτείνεται, όπως αναφέρει, η εκχώρηση του «Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).   

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΑ καλεί την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου «να μη συναινέσει να ακρωτηριαστούν, κατά τη διάρκεια της θητείας της, Δημόσια Μουσεία με την εκχώρηση δομών τους σε άλλους φορείς». Επίσης, την καλεί «να αποσύρει, έστω και την ύστατη ώρα», την προτεινόμενη διάταξη, τη στιγμή μάλιστα που «κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος με υπηρεσιακούς ή επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους των εργαζομένων, λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση στους εργαζομένους του υπουργείου, από το ίδιο το Γραφείο της, του σχεδίου νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, όπου προβλέπεται, εντελώς αντίθετα με την προτεινόμενη τώρα ρύθμιση, η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, δηλαδή η λειτουργία της Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη ως Τμήματος του ΜΕΛΤ (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης). Τι ακριβώς έχει αλλάξει και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την αιφνιδιαστική αυτή μεταστροφή;», αναρωτιέται ο Σύλλογος, που συμπληρώνει:   

«Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν προκύπτει ούτε από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το επίμαχο σχέδιο νόμου ούτε από κάποιο άλλο συνοδευτικό έγγραφο ή έκθεση ο λόγος για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη εκχώρηση στο ΕΚΠΑ», τονίζοντας επίσης ότι «η επίμαχη ρύθμιση δεν διασφαλίζει με κανένα τρόπο την εύρυθμη λειτουργία της Συλλογής, αφού δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό και τους πόρους που θα διατεθούν από το ΕΚΠΑ για τη λειτουργία του μουσείου». Εξάλλου, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος, με τη διάταξη αυτή «διασπάται η ενότητα του μεγαλύτερου δημόσιου μουσείου λαϊκής τέχνης τη στιγμή ακριβώς που επίκειται η μεταστέγασή του στην υπέροχη “Αυλή των Θαυμάτων”, γεγονός που από μόνο του είναι ικανό να δώσει μια νέα δυναμική στη λειτουργία του μουσείου και στην αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία». 

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη είναι Δημόσιο Μουσείο και αποτελεί Eιδική Περιφερειακή Mονάδα του Yπουργείου Πολιτισμού. 

Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση, μελέτη και προβολή των τεκμηρίων του νεώτερου πολιτισμού της Ελλάδας. 

Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν 25.000 περίπου αντικείμενα προερχόμενα από τον ελληνικό χώρο (ηπειρωτικό και νησιωτικό), καθώς και από περιοχές όπου έδρασε ο ελληνισμός. Οι συλλογές καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ό αιώνα.  


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια