Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θαυμασμός για τον κρατήρα των Μεδίκων

Πρόσφατα συντηρημένος, ο κρατήρας των Μεδίκων (Vaso Medici) συγκεντρώνει και πάλι τα γεμάτα δέος βλέμματα των επισκεπτών στην Πινακοθή...

Θαυμασμός για τον κρατήρα των Μεδίκων

Πρόσφατα συντηρημένος, ο κρατήρας των Μεδίκων (Vaso Medici) συγκεντρώνει και πάλι τα γεμάτα δέος βλέμματα των επισκεπτών στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία. 

Είναι ένα έργο τέχνης που συμβολίζει σημαντικές διαδρομές στην ιστορία της Δύσης. Οι διαστάσεις του είναι μνημειακές, φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Αθήνας στο δεύτερο ήμισυ του 1ου μ.Χ. αιώνα. 

Ο κρατήρας σχεδιάστηκε ως διακοσμητικό στοιχείου κήπου και εξαρχής προοριζόταν για την αγορά της Ρώμης. Δείχνει την εκτίμηση που είχε η αστική τάξη των Ρωμαίων για την καλλιτεχνική στάθμη της Αθήνας, για τα ενεργά εργαστήρια και τους γλύπτες, για την οικονομική ευμάρεια όσων παράγγελναν ή αγόραζαν αυτά τα έργα τέχνης. Ο κρατήρας φέρει παράσταση από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». 

Είναι άγνωστες οι διαδρομές του τους πρώτους αιώνες, αλλά το 1598 εντοπίστηκε στη Βίλα των Μεδίκων και από το 1780 εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια