Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για την ανάδειξη της Άνω Πόλης

Μια πρωτοβουλία κατοίκων της Θεσσαλονίκης οδήγησε στη διοργάνωση διαδρομών που περνούν μέσα από τα μνημεία της Άνω Πόλης με σκοπό την ...

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για την ανάδειξη της Άνω Πόλης

Μια πρωτοβουλία κατοίκων της Θεσσαλονίκης οδήγησε στη διοργάνωση διαδρομών που περνούν μέσα από τα μνημεία της Άνω Πόλης με σκοπό την ανάδειξή τους.

Μια κίνηση πολιτών που ξεκίνησε με σκοπό να αναδειχθεί η πολιτιστική και τουριστική αξία των μνημείων της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό "αγώνα δρόμου" αναφέρει η Δήμητρα Γρηγοριάδου, μια εκ των διοργανωτών της δράσης "Οι δρόμοι των μνημείων - International Monuments Festival Thessaloniki".

"Έρχονται χιλιάδες τουρίστες και βρίσκουν τέλεια αποκαταστημένα μνημεία κλειστά. Υπάρχουν πολλά μνημεία επίσης που έχουν πολύ μικρό ωράριο λειτουργίας" σημειώνει η κα. Γρηγοριάδου. "Ως κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ακούμε συχνά παράπονα από τουρίστες και επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν μνημεία της περιοχής και είτε δεν προλαβαίνουν είτε είναι κλειστά", προσθέτει.

Όπως σημειώνει "το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ είναι η Ακρόπολη, το τελευταίο προπύλαιο των αμυνομένων και έχει 2000 χρόνια ζωή. Μόνο τα 100 χρόνια ήταν φυλακή αλλά έχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων όσο και των τουριστών ως Γεντί Κουλέ".

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι μεταξύ άλλων και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Οργανισμού και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, γίνονται συνεχώς ενέργειες για εξεύρεση λύσεων και ασκείται πίεση στην Πολιτεία προκειμένου να ανοίξουν τα μνημεία και να είναι όλα προσβάσιμα στον κόσμο.

"Είναι κρίμα τόσος πλούτος να μένει αναξιοποίητος" δήλωσε ενώ τόνισε ότι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες πέτυχαν τουλάχιστον για τις ημέρες του φεστιβάλ (8, 10 και 11 Ιουνίου) να είναι όλα ανοιχτά για τον κοινό.

Έχοντας την εμπειρία των περσινών αγώνων δρόμων με τον ίδιο σκοπό, η κ. Γρηγοριάδου περιέγραψε τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων: "Ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με τη διαδρομή. Οι περισσότεροι έβλεπαν αριστουργήματα που δεν τα γνώριζαν. Για παράδειγμα τα βυζαντινά λουτρά είναι τα μοναδικά διασωθέντα σε όλη την Ελλάδα", επεσήμανε η κα. Γρηγοριάδου.

Οι δρόμοι των μνημείων "International Monuments Festival Thessaloniki", για φέτος θα είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό γεγονός, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 10 και 11 Ιουνίου.

Την πρώτη μέρα, 8 Ιουνίου θα γίνουν οι "δρόμοι θεάτρου" όπου το ΚΘΒΕ θα ανεβάσει την παράσταση “Ασκητική” του Καζαντζάκη στην Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά.

Τη δεύτερη μέρα 10 Ιουνίου (20.30), στους "δρόμους της μουσικής", σειρά θα έχουν "H Παρέα του Τσιτσάνη" και "η Λαϊκή ΣυνΩδεία",σε μία άλλη ξεχωριστή βραδιά στο Γεντί Κουλέ". Η συναυλία είναι δωρεάν.

Την τρίτη μέρα 11 Ιουνίου, στις 19.30, θα γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου έξι χλμ., με τίτλο "Yedi kule conquest 2017", στα στενά της πάνω πόλης, που θα συνδέσει οκτώ μνημεία της πάνω πόλης Θεσσαλονίκης, με παράλληλες δράσεις.

Συγκεκριμένα τα μνημεία που περιλαμβάνονται στην διαδρομή των έξι χιλιομέτρων είναι: Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Ισλαχανέ, Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου).


Πηγή: News247, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια