Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εικαστική εγκατάσταση στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Μον...

Εικαστική εγκατάσταση στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας, παρουσιάζει την σπονδυλωτή εικαστική εγκατάσταση «Βυζαντινές Μεταγραφές: Υποθετικές Ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης», της εικαστικού κ. Μαρίας – Σμαράγδας Σκούρτα.

Η ένταξη του έργου στην μυστηριακή ατμόσφαιρα του ναού της Αγίας Άννας και της αρχαιολογικής συλλογής Μονεμβασίας, συντελεί στην αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος της σύγχρονης και της βυζαντινής τέχνης, συγκλίνοντας σ’ ένα επίπεδο νοήματος που βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίσει τον χώρο από μια νέα οπτική αισθητικής ανάγνωσης. Η θεματική ενότητα περιέχει επίσης προβολές και δρώμενα.

Το έργο θα παραμείνει στο ναό της Αγίας Άννας και στο χώρο της αρχαιολογικής συλλογής Μονεμβασίας, από τις 17 Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμο τις ώρες λειτουργίας της αρχαιολογικής συλλογής (08:00-15:00) και στο ναό της Aγίας Άννας κατόπιν συνεννόησης.

Ποια είναι η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα

Η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της  Αθήνας. Ειδικεύθηκε στην Μονή της Πάτμου «Ευαγγελισμός» στην ζωγραφική του Φ. Κόντογλου και στο Παρίσι, στα εργαστήρια ADAC Mairie de Paris, στην τεχνική της διαφάνειας του χρώματος (illumination) στις ρωσικές εικόνες. Η μαθητεία αυτή ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσει έργα από αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων, με την τεχνική της διαφάνειας.  

Εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, ασχολείται με τις Βυζαντινές Μεταγραφές Χειρογράφων Κειμένων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Προσκλήθηκε και πραγματοποίησε έκθεση και  εγκατάσταση  στην Λαύρα του Κιέβου το 2012 και στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2017) συνεργάστηκε με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για την ατομική έκθεση «Βυζαντινές μεταγραφές, Από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας των ρώσικων εικόνων».

Πηγή: lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια