Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκή έπαυλη ανακαλύφθηκε στην Λιβύη

Η έπαυλη διακοσμείται με ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον θεό Διονύσιο και μια κοιμισμένη Αριάδνη. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αγάλμα...

Ρωμαϊκή έπαυλη ανακαλύφθηκε στην Λιβύη
Η έπαυλη διακοσμείται με ψηφιδωτά που απεικονίζουν
τον θεό Διονύσιο και μια κοιμισμένη Αριάδνη.
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αγάλματα, ψηφιδωτά και άλλους θησαυρούς σε μια έπαυλη 1.700 ετών στην Πτολεμαΐδα Κυρηναϊκής, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης, ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι για τους αρχαίους Ρωμαίους στις ακτές της Λιβύης.

Τα αντικείμενα και ένα θησαυρό από 553 σηστέρσια, αργυρά και χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται από τους Ρεπουμπλικανικούς χρόνους, βρέθηκαν στα κατάλοιπα ενός τεράστιου κτίσματος έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων περίπου, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με τον Jerzy Zelazoski, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε δωμάτιο μαζί με λύχνους από τερακότα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελούσαν τα κέρδη των τοπικών τεχνιτών.

Ανακάλυψαν επίσης ψηφιδωτά που τοποθετήθηκαν γύρω από μια κλασική ρωμαϊκή αυλή μέσα στο εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια απεικόνιση του θεού Διονύσου να κοιμάται με την Αριάδνη, τη μυθική κόρη του βασιλιά Μίνωα, ηγεμόνα της Κρήτης, και μια δεύτερη που απεικονίζει τις περιπέτειες του ήρωα Αχιλλέα.

Η έπαυλη παρουσιάζει ενδείξεις αιώνων κατοίκησης από τις επιγραφές και τις διάφορες τοιχογραφίες και ανακαινίσεις. Καταστράφηκε πιθανότατα από σεισμούς που συγκλόνισαν την περιοχή στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Ρωμαϊκή έπαυλη ανακαλύφθηκε στην Λιβύη
Χάλκινα σηστέρσια
Ο θησαυρός των νομισμάτων ήταν για πολύ καιρό θαμμένος επειδή βρισκόταν κάτω από τα κατάλοιπα της έπαυλης. Μπορεί η συγκεκριμένη έπαυλη να κατέρρευσε, ωστόσο η Πτολεμαΐδα της Κυρηναϊκής παρέμεινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Κυρηναϊκής που διαδέχτηκε την Πτολεμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι το 428 μ.Χ. Η πόλη καταλύθηκε από τους Βανδάλους, καθώς σάρωσαν τη Βόρεια Αφρική και ξανακέρδισαν στο έδαφος για άλλη μια φορά τον 7ο αιώνα κατά την αραβική κατάκτηση της περιοχής.

Η Λιβύη διατηρεί μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα ελληνικά και ρωμαϊκά κατάλοιπα λόγω του ξηρού της κλίματος και της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού. Ωστόσο, αρχαιολόγοι και ενώσεις αυτών έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους σε διεθνές επίπεδο  για το μέλλον των περιοχών εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Ρωμαϊκή έπαυλη ανακαλύφθηκε στην Λιβύη
Λύχνος με σκηνή μονομάχων
Στην Λιβύη βρίσκονται πέντε περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που καλύπτουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Περιλαμβάνουν: την Κυρήνη, μια ελληνική αποικία που ιδρύθηκε το 631 π.Χ., την Leptis Magna, η ρωμαϊκή έδρα εξουσίας στη Βόρεια Αφρική, την Tadrart Acacus, με προϊστορικές τοποθεσίες και βραχογραφίες που χρονολογούνται από το 12.000 π.Χ. έως το 100 μ.Χ. και την Ghadames, μια από τις παλαιότερες πόλεις που εξακολουθούν να υπάρχουν πριν από τη δημιουργία της Σαχάρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια