Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Getty επιστρέφει στην Ιταλία αγαλματίδιο του ένθρονου Διός

Το Μουσείο J. Paul Getty ανακοίνωσε την εθελοντική επιστροφή ενός μαρμάρινου αγαλματιδίου  που απεικονίζει ένθρονο τον θεό Δία, και χρ...

Το Getty επιστρέφει στην Ιταλία αγαλματίδιο του ένθρονου Διός

Το Μουσείο J. Paul Getty ανακοίνωσε την εθελοντική επιστροφή ενός μαρμάρινου αγαλματιδίου που απεικονίζει ένθρονο τον θεό Δία, και χρονολογείται περίπου στο 100 π.Χ. Το Μουσείο απέκτησε το γλυπτό το 1992.

Το μουσείο αποφάσισε να επιστρέψει το άγαλμα του ένθρονου Διός, ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο ύψους 74 εκ. περίπου, μετά από διεξοδική εξέταση των πληροφοριών που έδωσαν οι Ιταλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος θραύσματος του αγάλματος.

Το γλυπτό μπορεί αρχικά να χρησίμευε ως λατρευτικό άγαλμα σε ιδιωτικό ιερό πλούσιου ελληνικού ή ρωμαϊκού οίκου. Φαίνεται ότι έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βυθισμένο στη θάλασσα καθώς καλύπτεται εν μέρει από βαριά θαλάσσια επιχρίσματα.

«Το Getty εκτιμά τις σχέσεις του με τους Ιταλούς συναδέλφους σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς τομείς», δήλωσε ο Timothy Potts, διευθυντής του Μουσείου J. Paul Getty. «Η απόφαση επιστροφής αυτού του αντικειμένου συνεχίζει την πρακτική που έχουμε να συνεργαζόμαστε με το ιταλικό υπουργείο για την επίλυση ζητημάτων προέλευσης και ιδιοκτησίας των έργων της συλλογής μας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις νέες πληροφορίες που προκύπτουν και να σέβεται την καλή πίστη και τις πολιτιστικές αποστολές και των δύο πλευρών».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το μουσείο Getty για να επιστρέψουμε αυτό το συναρπαστικό αντικείμενο στον ιταλικό λαό», δήλωσε ο Dario Franceschini, ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

Ο Nunzio Fragliasso, εισαγγελέας της Νάπολης, προσθέτει: «Εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείο της Νάπολης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε πίσω τον ένθρονο Δία για να τον μοιραστούμε με τον Ιταλό λαό και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να μάθουν για την ιταλική ιστορία και τον πολιτισμό».

Το αρχαίο γλυπτό επιστράφηκε στις ιταλικές αρχές από το Getty Center υπό την εποπτεία του Antonio Verde, Ιταλού Γενικού Προξένου του Λος Άντζελες, και με την συνεργασία του Armando Varricchio, Πρέσβη της Ιταλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η επιστροφή του αγάλματος του ένθρονου Διός αποτελεί την απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας και των πολιτιστικών θεσμών μας», δήλωσε ο Πρέσβης Varricchio. «Εμπίπτει στο πλαίσιο του διμερούς Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ, το οποίο ανανεώθηκε για τρίτη φορά το 2016 και υπογραμμίζει την κοινή μας σταθερή δέσμευση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο γερουσιαστής Verde συγχαίρει την απόφαση του μουσείου Getty να επιστρέψει το αντικείμενο, λέγοντας: «Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι το Getty έχει μια τέτοια θετική σχέση συνεργασίας με την Ιταλία, τόσο για θέματα όπως αυτό που αφορά τον επαναπατρισμό έργων τέχνης όσο και για ειδικές εκθέσεις και δάνεια ιταλικά αριστουργήματα που παρουσιάζονται στο μουσείο».


Δεν υπάρχουν σχόλια