Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισραήλ: Στο φως αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Οι ερευνητές πιστεύουν οτι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό, ήταν δίπλα στην παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκ...

Ισραήλ: Στο φως αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή
Οι ερευνητές πιστεύουν οτι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό, ήταν δίπλα στην παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκού  
Μία σπάνια ανακάλυψη ενός αρχαίου λειψάνου και ενός ιστορικού ντοκουμέντου έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πάτωμα ηλικίας 1.500 χρόνων πάνω στο οποίο υπάρχει μία ελληνική επιγραφή.

Η επιγραφή αναφέρει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα, καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας, η οποία ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα ιουστινιάνια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη.

Η ανακάλυψη είδε το φως στη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.

Ισραήλ: Στο φως αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: «Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτήριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά την 14η ένδειξη».

Η ένδειξη είναι μια αρχαία μέθοδος μέτρησης ετών που χρησιμοποιήθηκε για φορολογικούς σκοπούς. Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι σύμφωνα με την επιγραφή το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω από τα έτη 550/551 μ.Χ..

Ισραήλ: Στο φως αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Ισραήλ: Στο φως αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή

Ο Ιουστινιανός ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ - μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.

«Το γεγονός ότι η επιγραφή διατηρήθηκε τόσους αιώνες αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκέλμαν, διευθυντής των ανασκαφών της Αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.

«Κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να βρει στις ανασκαφές μια επιγραφή, ειδικά μία τόσο καλά διατηρημένη και σχεδόν εντελώς άθικτη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό, ήταν δίπλα στην παλιά Πύλη της Αρχαίας Πόλης της Δαμασκού, η οποία χρησίμευε ως πανδοχείο για τους προσκυνητές.


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια

  1. Αναδιατυπώστε καλύτερα, στην λεγόμενη Πύλη της Δαμασκού (Damascus Gate), όπου ξεκινούσε η οδός για την ισχυρότερη γεωπολιτικά Δαμασκό της Συρίας Παλαιστινής, μιάς από της δύο επαρχίες που αντιστοιχεί σε εδάφη της σύγχρονης Παλαιστίνης. Τα τείχη, όπου βρίσκεται η πύλη, συχνό σημείο σημερινών ταραχών, ανήκουν στην Οθωμανική περίοδο και κατόπιν, και παρά το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, αντιστοιχούν στο καταπιεσμένο παλαιστινιακό τμήμα της παλιάς Ιερουσαλήμ. Σε ένα σχόλιο διαδικτυακό δεν χωράει ακριβώς να αναιρεθεί ό,τι επί των ημερών του Ιουστινιανού με αφορμή την Σαμαρειτική στάση και την καταστροφή ναών που σήμερα βρίσκονται κάποια αρχαιολογικά κατάλοιπα και ερίζονται διάφορες κοινότητες, η πόλη διατηρούσε ακόμα τον τίτλο της Αιλίας και υπαγόταν στην επαρχία Καισαρείας, οπότε και σταδιακά αυτό μεταβλήθηκε, χωρίς όμως να αναβιώσει το όνομα παρά πολύ μεταγενέστερα. Είναι λυπηρό προπαγάνδες να αναμεταδίδονται ως "νέα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς αναπαράγονται οι Jerusalem Times

    http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/extremely-rare-ancient-mosaic-bearing-greek-inscription-discovered-021583?utm_content=buffer2dc25&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

    ΑπάντησηΔιαγραφή