Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατέστρεψαν σαρκοφάγο 800 ετών προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το παιδί τους

Mία σαρκοφάγος 800 ετών, που εκτίθεται σε μουσείο στο Έσεξ της Βρετανίας, υπέστη ζημιές όταν επισκέπτες του μουσείου τοποθέτησαν σε ...


Κατέστρεψαν σαρκοφάγο 800 ετών προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το παιδί τους

Mία σαρκοφάγος 800 ετών, που εκτίθεται σε μουσείο στο Έσεξ της Βρετανίας, υπέστη ζημιές όταν επισκέπτες του μουσείου τοποθέτησαν σε αυτή το παιδί τους για να το φωτογραφήσουν.   

Το αρχαίο έκθεμα, που βρίσκεται στο μουσείο του μοναστηρίου Prittlewell στο Σάουθεντ, έπεσε από τη βάση του και έσπασε, όταν πήγαν να τοποθετήσουν σε αυτό το παιδί, σηκώνοντάς το πάνω από το προστατευτικό.   

Η οικογένεια έφυγε στη συνέχεια από το μουσείο, χωρίς να αναφέρει το γεγονός, που συνέβη στις 4 Αυγούστου, αφήνοντας το προσωπικό του μουσείου να αντιληφθεί μόνο του την ζημιά. Ωστόσο, το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του μουσείου. 

«Η φροντίδα των εκθεμάτων μας είναι υψίστης σημασίας για εμάς και αυτό το μεμονωμένο περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στις υπηρεσίες του μουσείου, το προσωπικό των οποίων πασχίζει για να προστατεύσει την κληρονομιά του Σάουθεντ μέσα στους ιστορικούς μας χώρους», τονίζει στην εφημερίδα Guardian η Κλαιρ Ριντ, η συντηρήτρια υπεύθυνη για την επιδιόρθωση της σαρκοφάγου.   

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω εις πέρας προσεκτικά τις τεχνικές φροντίδες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το σημαντικό αυτό εύρημα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της συναρπαστικής ιστορίας του Μοναστηρίου Prittlewell», πρόσθεσε.   

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στον χώρο του μοναστηριού το 1921 και περιείχε έναν σκελετό, που ενδεχομένως ανήκε σε κάποιον ανώτερο στην τάξη του μοναχικού τάγματος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Κλουνιακούς μοναχούς και στην ακμή του φιλοξενούσε 100 μοναχούς.   Η σαρκοφάγος από αμμόπετρα που υπέστη βλάβες, είναι η τελευταία του είδους της. «Είναι ένα σημαντικό εύρημα και μοναδικό ιστορικά για εμάς, καθώς δεν έχουμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από το μοναστήρι», τονίζει η Ριντ.   

Ευτυχώς, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι ζημιές δεν θα κοστίσουν περισσότερο από 100 λίρες. Η σαρκοφάγος στο εξής θα τοποθετηθεί σε κλειστή βιτρίνα και η ομάδα των συντηρητών προς το παρόν μελετά τον βέλτιστο τρόπο για την αποκατάσταση της βλάβης.   

Το συμβούλιο του μουσείου υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι οφείλουν να προσέχουν και να σέβονται τα διαχωριστικά στα εκθέματα και τις πινακίδες, που στόχος της ύπαρξής τους είναι να διαφυλάξουν την σημαντική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής.   

«Μπορείς να υπολογίσεις όλους τους κινδύνους που ενδεχομένως θα διατρέχει ένα έκθεμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιμένεις ότι κάποιος θα προσπαθήσει να μπει μέσα σε ένα από αυτά», τόνισε η Ριντ.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια