Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αναστήλωση της Παναγίας Χρυσοκεφάλου στην Τραπεζούντα

Ο ναός όπως φαίνεται από την πλευρά της κεντρικής εισόδου, Ιανουάριος 2017 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης) Οι πρώτες σκαλωσιές  για την ...

Η αναστήλωση της Παναγίας Χρυσοκεφάλου στην Τραπεζούντα
Ο ναός όπως φαίνεται από την πλευρά της κεντρικής εισόδου, Ιανουάριος 2017
(φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Οι πρώτες σκαλωσιές  για την αναστήλωση της αυτοκρατορικής Παναγίας Χρυσοκεφάλου, σήμερα τέμενος Φατίχ,  στη συνοικία Ορτά-χισάρ στην Τραπεζούντα μπήκαν στις 6 Ιουλίου 2015. 

Το αρχικό πλάνο ήταν οι εργασίες να ολοκληρωθούν στις 24 Νοεμβρίου 2016. Τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο απεσταλμένος του pontos-news.gr  Βασίλης Καρυοφυλλίδης επισκέφθηκε το ναό, οι σκαλωσιές ήταν ακόμα εκεί, και οι εργασίες στο εξωτερικό δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Πρόσφατα η Διεύθυνση Θρησκευτικών Μνημείων της Νομαρχίας Τραπεζούντας ανακοίνωσε την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίου ύψους  1.379.346 λιρών Τουρκίας, για τη συνέχιση της αναστήλωση του ναού.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Ορχάν Καχβετζή ανέφερε ότι οι εργασίες στον ιστορικό ναό ίσως να ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους ή το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2018.

Ο ναός της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου είναι του 10ου αιώνα και χτίστηκε την εποχή που μεσουρανούσε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος. Την εποχή των μεγάλων Κομνηνών ανακαινίστηκε και αποτέλεσε το μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας. Το ναό χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής για να κάνει την πρώτη του προσευχή μετά την Άλωση της Τραπεζούντας το 1461, γι’ αυτό και ονομάστηκε μεγάλο τέμενος του Φατίχ (Fatih Büyük Camii). Από τότε ο χώρος χρησιμοποιείται ως τζαμί, αφού οι αγιογραφίες, τα μαρμαροθετήματα και το περίτεχνο βυζαντινό δάπεδο είχαν καλυφθεί με τσιμέντο.

Στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Μνημείων συμπεριλαμβάνονται οι αναπαλαιώσεις και άλλων μνημείων στην πόλη της Τραπεζούντας, καθώς και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, όπως ο Όφις, τα Σούρμενα, το Κοντού κ.ά.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια