Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διδυμότειχο: Ξεκινούν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης του μεταλλικού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των κατάλοιπων του μεταλλικού στεγάστρου ...



Διδυμότειχο: Ξεκινούν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης του μεταλλικού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των κατάλοιπων του μεταλλικού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, ύστερα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των καταλοίπων του μεταλλικού στεγάστρου μετά την πυρκαγιά που κατέκαυσε την ξύλινη στέγη του Τεμένους Βαγιαζήτ στις 22 Μαρτίου 2017 με σχετική ανακοίνωσή της ενημερώνει τους δημότες του Διδυμοτείχου ότι στις 2/8/2017 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Απόφαση για την έγκριση της απομάκρυνσης των μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου που είχαν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους και τους κατοίκους.

Οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των καταλοίπων του στεγάστρου θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2017. Θα ολοκληρωθούν εντός είκοσι ημερών και θα εκτελεστούν υπό στην εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Στη συνέχεια, η τοπική Εφορεία θα προχωρήσει σε εργασίες “ευπρεπισμού του μνημειακού εμβαδού και του περιβάλλοντός του, τη μεταφορά της τέφρας και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης αλλά και των καταλοίπων της ξυλείας του στο μουσείο, θα εγκαταστήσει συστήματα ικριωμάτων και προσωρινού στεγάστρου, με στόχο την εξασφάλιση του μνημείου, των εργαζομένων και των διερχόμενων πολιτών”. 

Επίσης, η υπηρεσία σημειώνει ότι για την εκτέλεση εργασιών “σε έναν πληγωμένο φορέα, απαιτείται χειρουργική ακρίβεια και ασφαλείς προβλέψεις, που δεν είναι δυνατά χωρίς λεπτομερή σχεδιασμό που προϋποθέτει και ανάλογο χρόνο”. Επιπλέον τονίζεται ότι ήδη έχουν αφαιρεθεί τα πλέον επικίνδυνα τμήματα του στεγάστρου, διασφαλίστηκε ο μιναρές όπως και το ίδιο το μνημείο. 

Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου εξέφρασε τη λύπη της που όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της είναι αναγκασμένη να ζητεί τη διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ του μνημείου, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά τούτο γίνεται από το υπέρμετρο ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια των διερχόμενων και των περιοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η ξύλινη στέγη του Τεμένους όπως και το μεταλλικό της σκέπαστρο είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου.


Πηγή: Δ. Παρασκευοπούλου, ΕΡΤ, E-Evros

Δεν υπάρχουν σχόλια