Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κέντρο αριστείας για την πολιτιστική κληρονομιά δημιουργείται στην Κύπρο

Στη δημιουργία κέντρου αριστείας για τη μελέτη και προώθηση της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μεσογεί...


Κέντρο αριστείας για την πολιτιστική κληρονομιά δημιουργείται στην Κύπρο

Στη δημιουργία κέντρου αριστείας για τη μελέτη και προώθηση της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Μεσογείου, με έδρα την Κύπρο, στοχεύει το μείζονος σημασίας ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει η  Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Eastern Mediterranean Science and Technology Centre of excellence for Archaeology and Cultural Heritage» (ακρώνυμο MedSTACH), χαίρει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους €400.000 από το Πρόγραμμα «Teaming for Excellence», στο χρηματοδοτικό πλαίσιο για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Το κονδύλι αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος για τη σύνταξη επιχειρηματικής πρότασης όσο αφορά στη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας.

Στη δεύτερη φάση του Προγράμματος, η εν λόγω επιχειρηματική πρόταση θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας χρηματοδότηση ύψους €15 εκατ. για περίοδο 5-7 έτη, με δυνατότητα επιπρόσθετης ισόποσης χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους σε βάθος χρόνου 15 ετών.

H ομάδα της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας θα συνεργαστεί με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει και το συντονιστικό ρόλο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Την κοινοπραξία συμπληρώνουν το Εργαστήριο Γεωφυσικής, Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Ελλάδας (ΙΤΕ), και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London (UCL) της Αγγλίας. Η κοινοπραξία αυτή ουσιαστικά αποτελείται από τα δύο δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου, τις αρμόδιες κυπριακές, κυβερνητικές αρχές και δύο διεθνούς εμβέλειας ερευνητικά κέντρα, τα οποία υποστηρίζουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους την όλη προσπάθεια.

Η επιτυχία του ερευνητικού έργου ισοδυναμεί μe δημιουργία του κατάλληλου επιστημονικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ενισχυθούν οι τοπικές νησίδες επιστημονικής και τεχνολογικής εμπειρογνωμοσύνης, το δυναμικό καινοτομίας, καθώς και οι συνέργειες μεταξύ συναφών κλάδων της επιστήμης, της μηχανικής και των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η αποστολή του Κέντρου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου, καθώς ανταποκρίνεται στην ανάγκη μελέτης, προστασίας, προώθησης και αξιοποίησης του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου, καθώς και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών (θεματικού) τουρισμού βασισμένων στην πολιτιστική κληρονομιά. To MedSTACH, μια πρωτοφανούς εμβέλειας σύμπραξη στην Κύπρο για την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, αναμένεται να προάγει δυναμικά την αριστεία σε συναφείς τομείς έρευνας και τεχνολογίας, και να ενδυναμώσει το ρόλο της Κύπρου ως πόλο έλξης επιστημόνων και ερευνητών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και από όλο τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα με βιώσιμο τρόπο την έξυπνη εξειδίκευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εναρκτήρια συνάντηση, ανοιχτή προς το ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στη Μεσαιωνική Αίθουσα «Καστελιώτισσα», μεταξύ των ωρών 9.00-11.00 π.μ. 

Ιστοσελίδα: www.medstach.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια