Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό, η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκη...

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό, η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» ανανεώνεται και επεκτείνεται για δεύτερη χρονιά δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να συμμετέχουν σε μία πρωτότυπη μουσειακή περιήγηση. 

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δράση, όπου τα μουσειακά εκθέματα κρατούν τον ρόλο του πρωταγωνιστή και αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό κείμενα δραματοποιημένα από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν 8 μήνες (Οκτώβριος 2017- Μάιος 2018) και εκτός από τις συλλογές που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), θα έχουν αυτή τη χρονιά ως πηγή έμπνευσης και τις συλλογές του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και της Πινακοθήκης Γκίκα. Ένα αντικείμενο ή μία ομάδα αντικειμένων ανά συλλογή, θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση, ενώ θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στον δραματοποιημένο λόγο.

«Η δράση αυτή περιέχει πάντοτε ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό που παρουσιάζουμε, δεν είναι μουσειακό θέατρο. Είναι ένα είδος ζωντανής δοκιμασίας για τους ηθοποιούς. Μία δουλειά και μία συνεργασία για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά» ανέφερε, στη σημερινή παρουσίαση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σημειώνοντας ότι «το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης δίνει πολλά και ενδιαφέροντα ερεθίσματα για θεατρική εργασία, ειδικά σήμερα που το θέατρο περνάει σιγά-σιγά και σε άλλα επίπεδα. Μπαίνει σε άλλα κείμενα, συμμετέχει στην ανταλλαγή πολιτισμών και εμείς παρακολουθούμε αυτή την αλλαγή μέσα από σιωπηλά αντικείμενα».

Αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια, τα μουσειακά εκθέματα χρειάζονται συνήθως πρόσθετα βοηθητικά μέσα προκειμένου να μεταδώσουν στον επισκέπτη το σύνθετο πλέγμα των πληροφοριών που μεταφέρουν. «Κάθε εικόνα εμπεριέχει μια αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Κείμενα, όχι κατ? ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων, αναδεικνύουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές και αποκαλύπτουν το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους, ή και την ίδια τη δημιουργία τους» ανέφερε η Επιμελήτρια του Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών Ειρήνη Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως «το εγχείρημα αυτό- που στηρίζουν οι διοικήσεις και των δύο φορέων, καθιστά το ευρύ κοινό, μέτοχο του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου επιλεγμένων αντικειμένων μέσα από τη μαγεία της θεατρικής πράξης».


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια