Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό γυμνάσιο της αρχαίας Λαοδίκειας του Ικονίου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Το ενδιαφέρον των μελετητών κινούν τα μωσαϊκά του ρωμαϊκού γυμνασίου  Έναν ακόμα αρχαιολογικό θησαυρό έφεραν στο φως οι ανασκαφές στ...


Ρωμαϊκό γυμναστήριο της αρχαίας Λαοδοκείας του Ικονίου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι
Το ενδιαφέρον των μελετητών κινούν τα μωσαϊκά του ρωμαϊκού γυμνασίου 
Έναν ακόμα αρχαιολογικό θησαυρό έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην επαρχία του Ικονίου, και μάλιστα από σύμπτωση. 

Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικος της σημερινής πόλης Λαντίκ (Λαοδίκεια) ζήτησε άδεια από τη διεύθυνση του τοπικού αρχαιολογικού μουσείου για να προχωρήσει στην ανέγερση κατοικίας στο σημείο που βρέθηκε το ρωμαϊκό γυμνάσιο.

Όταν οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές για να βεβαιώσουν αν θα μπορούσαν να εγκρίνουν την οικοδομική άδεια βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη∙ ένα όμορφο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα που παραπέμπει στην ρωμαϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μωσαϊκό φαίνεται να ανήκει σε γυμνάσιο, όπως προδίδουν οι βάσεις των κιόνων και τα κιονόκρανα.

Στο μέσο περίπου της εγκατάστασης υπάρχει εγγραφή που αναφέρει: «Κατασκευάστηκε στο όνομα του Έργενου, γιου του Δοκουμάνου». Το μόνο που ξενίζει τους αρχαιολόγους είναι τα γεωμετρικά σχήματα του μωσαϊκού, που, όπως λένε, δεν είναι τυπικά της περιοχής του Ικονίου.

Στην ίδια περιοχή ανέσκαψαν και έναν τάφο, επίσης με μωσαϊκό, κίονες και βάσεις. Ο διευθυντής των μουσείων του Ικονίου Γιουσούφ Μπενλί υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ότι τα ευρήματα ανήκουν πιθανότητα στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας. Το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων είναι να προστατέψουν τα μωσαϊκά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν. Στόχος τους να αναδείξουν όσα περισσότερα στοιχεία της αρχαίας Λαοδικείας και να της δώσουν ξανά ζωή.

Οι τοπικές Αρχές δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι η περιοχή μπορεί να καταστεί σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης, πολύ περισσότερο που η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στον εθνικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Λαοδίκεια η Κατακεκαυμένη

Η Λαοδίκεια η Κατακεκαυμένη ήταν αποικία του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορος κοντά στα σύνορα Λυκαονίας-Πισιδίας. Ήταν γνωστή στους Ρωμαίους ως Laodicea Combusta και ως Claudiolaodicea. Βρίσκεται στη σημερινή Λαντίκ (Ladik) της επαρχίας Ικονίου της ασιατικής Τουρκίας.

Ήταν μια από τις πέντε Λαοδίκειες του Σελεύκου, προς τιμήν της μητέρας του Λαοδίκης. Το προσωνύμιό της οφείλει στο γεγονός ότι κτίστηκε σε ηφαιστειακή περιοχή. Την εκδοχή βέβαια δεν αποδέχονται όλοι οι μελετητές. Κατά μια άλλη εκδοχή η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξανακτίστηκε με το διακριτικό της προσωνύμιο. Βρισκόταν στα βορειοδυτικά του Ικονίου, επί υψηλής οδού που οδηγούσε από τα ιωνικά παράλια στην Μελιτηνή του Ευφράτη.


Πηγή: Pontos News

Δεν υπάρχουν σχόλια