Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντοπισμός εκκλησιαστικών κειμηλίων σε κρύπτη στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα εξετάσουν τα κειμήλια για να διακριβώσουν από πότε χρονολογούνται και αν εμπίπτουν...


Εντοπισμός εκκλησιαστικών κειμηλίων σε κρύπτη στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα εξετάσουν τα κειμήλια για να διακριβώσουν από πότε χρονολογούνται και αν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Με  τη συνδρομή επιτρόπων ναών της Ηπείρου, όπου έχουν σημειωθεί κλοπές,  επιχειρεί η αστυνομία να ταυτοποιήσει τα 14 εκκλησιαστικά κειμήλια που εντοπίστηκαν  κρυμμένα σε δύσβατη περιοχή κοντά στα  ελληνοαλβανικά σύνορα.

Την  περασμένη Παρασκευή, αστυνομικοί του τμήματος Πωγωνίου και του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου , αξιοποιώντας σχετική πληροφορία , μετέβησαν σε δασώδη περιοχή στο Μαυρόπουλο Ιωαννίνων και ανέσυραν μέσα από κρύπτη δύο σάκους .

Μέσα βρέθηκαν  ένα  καντήλι Αγίας Τράπεζας με βάση, ένα τρικέρι και δύο μυροδοχεία, θυμιατό και λιβανιστήρι, σταυρός αγιασμού, ένα ιερό αρτοφόριο Αγίας Τράπεζας, δύο κηροπήγια και τέσσερις καντήλες. Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για να διακριβωθεί αν φέρουν αποτυπώματα που θα οδηγήσουν στους δράστες των κλοπών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αστυνομία κάλεσε τους  επιτρόπους ναών που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως , Πωγωνιανής και Κονίτσης, να εξετάσουν τα ανευρεθέντα, να προσκομίσουν φωτογραφίες και να ταυτοποιήσουν τα κλεμμένα αντικείμενα.

Παράλληλα αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αναμένεται να εξετάσουν τα εκκλησιαστικά κειμήλια για να διακριβώσουν από πότε χρονολογούνται και αν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις , τα δύο απ’ αυτά , ένα θυμιατό κι ένα μυροδοχείο , είναι του 18ου ή του 19ου αιώνα.


Πηγή: News247 , News247

Δεν υπάρχουν σχόλια