Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άρχισε η δίκη για τις αρχαιότητες της βίλας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα

Μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια άρχισε προχθές η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της βίλας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα, όπου ύστερα α...


Άρχισε η δίκη για τις αρχαιότητες της βίλας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα

Μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια άρχισε προχθές η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της βίλας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα, όπου ύστερα από έφοδο της  Ελληνικής Αστυνομίας στις 11 Απριλίου του 2006  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες αδήλωτες αρχαιότητες.

Εξετάστηκε μόνο ένας εκ των πολλών μαρτύρων που είχαν κληθεί, ο βυζαντινολόγος Χατζηλαζάρου ο οποίος μετείχε στην καταγραφή των κατασχεθέντων. Μετά την κατάθεσή του και λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η δίκη αποφασίστηκε να συνεχιστεί στις 13 Φεβρουαρίου 2018. Κατηγορούμενοι είναι μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου. Η Δέσποινα Παπαδημητρίου σε ακίνητα της οποίας βρέθηκαν οι αρχαιότητες ήταν η αδελφή του Χρήστου Μιχαηλίδη (βρέθηκε νεκρός το 1999 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη βίλα του) που μαζί με τον Ρόμπιν Σάϊμς επιδίδονταν σε διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την δικογραφία, στα ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου σε Σχοινούσα και Ψυχικό βρέθηκαν 152 αντικείμενα, αξίας 982.000 ευρώ. Ανάμεσά τους αναφέρονται κορινθιακά κιονόκρανα αξίας 25.000 ευρώ το καθένα, μία μαρμάρινη προτομή του 1ου π.Χ. αιώνα αξίας 35.000 ευρώ, δεύτερη μαρμάρινη προτομή του 1ου αιώνα μ.Χ. αξίας 90.000 ευρώ, δύο φύλλα βημόθυρου (τέλη 7ου, αρχές 8ου αι.) που απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αξίας 50.000 ευρώ και μαρμάρινη προτομή του 1ου αι. μ.Χ. αξίας 40.000 ευρώ. Η αξία των κατασχεθέντων οδηγούσε σε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου και κατά των παιδιών της Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου για υπεξαίρεση μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για αποδοχή και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Ακολούθησε η ανάθεση της υπόθεσης σε τακτικό ανακριτή. Εκλήθησαν οι κατηγορούμενοι σε απολογία, αλλά έκτοτε αγνοείται η συνέχεια.

Ποιός κρατούσε την υπόθεση στα συρτάρια της ελληνικής δικαιοσύνης τόσα χρόνια ουδείς γνωρίζει. Πάντως οι μάρτυρες κατηγορίας εφόσον κληθούν θα είναι παρόντες, όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης που ήρθε γι' αυτή την υπόθεση από το πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ όπου ζει και εργάζεται για την αποκάλυψη των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας και είναι ένας από εκείνους που κατέγραφαν επί μέρες για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού τις αδήλωτες αρχαιότητες των Σάϊμς-Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα και στο Ψυχικό.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Εnet Press

Δεν υπάρχουν σχόλια