Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα από την Έφεσο βγήκε σε δημοπρασία στις 7 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 200.000 και 3...


Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα από την Έφεσο βγήκε σε δημοπρασία στις 7 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.   

Το νόμισμα των 14 γραμμαρίων και 23 χιλιοστών, κατασκευασμένο από ήλεκτρο (ένα μείγμα χρυσού και αργύρου) φέρει απεικόνιση του Φάνητος, θεότητας ταυτισμένης με τη γένεση του σύμπαντος και του φωτός, ενώ στη μία όψη του νομίσματος αναγράφεται φράση που παραπέμπει στον τάφο ή στο σύμβολο της θεότητας, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι και ειδικοί των δημοπρασιών.    

Η φράση είναι χαραγμένη πάνω στο κεφάλι ενός ελαφιού με σκυμμένο κεφάλι, μια αναφορά και στην Αρτέμιδα, την παρθένα θεά του κυνηγιού.        

Πριν από την κατασκευή ενός από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, του Ναού της Αρτέμιδος, υπήρχε ένας μικρός ναός στην Έφεσο, οπότε και βάσει αυτού το νόμισμα χρονολογείται από το 625-600 π.Χ.   

Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλα δύο γνωστά παρόμοια νομίσματα στον κόσμο. Το ένα από αυτά πωλήθηκε το 2000 και στο πλαίσιο δημοπρασίας στο ποσό των 287.600 δολαρίων, ενώ το δεύτερο πωλήθηκε το 2010 από τη γερμανική αντικερί "Gorny & Mosch" για 409.500 δολάρια.    
Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκαν και άλλα αρχαία νομίσματα της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων και 10 νομίσματα από ήλεκτρο και ένα ασημένιο νόμισμα από τις αρχαίες πόλεις του Μπαλικεσίρ, καθώς και 12 νομίσματα από την Ιωνία που χρονολογούνται από το 650 π.Χ.. Επίσης, δημοπρατήθηκαν επτά νομίσματα από την περιοχή Φότσα, της Σμύρνης και 16 νομίσματα από την αρχαία Αττάλεια.   

Πάντως, ο όγκος των νομισμάτων προς δημοπρασία κάνει τον τουρκικό Τύπο να αφήνει αιχμές για "προϊόντα αρχαιοκαπηλίας".   

Πηγή: LiFO, με στοιχεία από την Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια