Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι και βιολόγοι μόλις αποκάλυψαν το αρχαιότερο θύμα ηπατίτιδας Β στον κόσμο

Η μουμιοποιημένη σορός ενός παιδιού στην Ιταλία εθεωρείτο μέχρι σήμερα το αρχαιότερο κρούσμα ευλογιάς, όμως μία νέα ανάλυση DNA έ...



Αρχαιολόγοι και βιολόγοι μόλις αποκάλυψαν το αρχαιότερο θύμα ηπατίτιδας Β στον κόσμο

Η μουμιοποιημένη σορός ενός παιδιού στην Ιταλία εθεωρείτο μέχρι σήμερα το αρχαιότερο κρούσμα ευλογιάς, όμως μία νέα ανάλυση DNA έρχεται να αποκαλύψει ότι αυτό το παιδί τελικά κατέληξε από ηπατίτιδα Β.   

Το ταφικό μνημείο του παιδιού είχε αποκαλυφθεί στην περιοχή Basilica του Σαν Ντομένικο Ματζόρε στη Νάπολη και η αρχική εκτίμηση αρχαιολόγων και βιολόγων ήταν ότι επρόκειτο για ένα από τα αρχαιότερα θύματα του ιού της ευλογιάς.    

Όμως, μόλις στις 4 Ιανουαρίου μία νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει ότι το παιδί, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων έζησε στις απαρχές του 16ου αιώνα, τελικώς πέθανε μετά από μάχη με την ηπατίτιδα Β.   

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, χρησιμοποιώντας μικρά δείγματα ιστού δέρματος και οστών για να εντοπίσουν κατ' αρχάς θραύσματα του DNA.   

Στη συνέχεια, η ανάλυση του γονιδιώματος έδειξε την πραγματική αιτία θανάτου του παιδιού και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η ηπατίτιδα Β έχει αποδειχθεί εξόχως ανθεκτική μέσα στους αιώνες και τα χαρακτηριστικά του ιού ελάχιστα έχουν αλλάξει τα τελευταία 450 χρόνια, όπως μάλιστα δήλωσε και ο Hendrik Poinar, εξελικτικός γενετιστής του Κέντρου Ανάλυσης Αρχαίου DNA του McMaster.   

"Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία των μοριακών προσεγγίσεων για να βοηθήσουμε στην ταυτοποίηση της παρουσίας παθογόνων κλειδιών στο παρελθόν, επιτρέποντάς μας να προσδιορίσουμε επακριβώς τον χρόνο που μπορεί να έχουν μολύνει τους ανθρώπους", ανέφερε σχετικά.   

"Όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε για τη συμπεριφορά των πανδημιών και των επιδημιών στο παρελθόν, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν σήμερα ιοί και εξαπλώνονται, ενώ ακριβώς αυτές οι πληροφορίες είναι που τελικά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο τους".   

Σήμερα, η ηπατίτιδα Β μολύνει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ σε ετήσια βάση αποτελεί αιτία θανάτου για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια