Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεί...

Εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό "Ιστορικά", τιμούν τη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ιστορικούς. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29/3 ώρα 18.30, στην αίθουσα της Γερουσίας στο κτίριο της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Ο Σπύρος Ασδραχάς ονόμαζε τον εαυτό του "ιστορικότροπο". Ένας δίκαιος και πολυσήμαντος χαρακτηρισμός, αφού αδιαμφισβήτητα δεν υπήρξε απλώς ένας ιστορικός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ήταν ένας εμπνευσμένος διανοητής, που ξεφεύγοντας από δογματισμούς και παραδοσιακές νόρμες, καλλιέργησε συστηματικά την ιστορική κουλτούρα και αφηγήθηκε την Ιστορία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από την πλευρά των άσημων και των αδύναμων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τη δεσπόζουσα μορφή και το έργο του Σπύρου Ασδραχά, ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η Αλεξάνδρα Σφοίνη, ερευνήτρια του ινστιτούτου ιστορικών ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής και πρόεδρος του ιστορικού αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Ελευθερία Ζέη, ιστορικός (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Συντονίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Χαιρετισμό θα απευθύνει η η ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια