Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Το έργο «Η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης» έχει ως αντικείμενο ανάλυσης την προστασία του πολι...

Η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Το έργο «Η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης» έχει ως αντικείμενο ανάλυσης την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, στην Ελλάδα, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. 

Το έργο διαρθρώνεται σε τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο, αφορά το δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον, το δεύτερο, εξετάζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο παρεχόμενο επίπεδο προστασίας και το τρίτο, επικεντρώνεται στα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν ή μπορούν να ληφθούν από το κράτος, προκειμένου για την επίτευξη μεγαλύτερης προστασίας.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων, συγκαταλέγονται μέτρα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους και ιδίως, μέτρα μέσω των οποίων το πολιτιστικό περιβάλλον θα συμβάλει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του κ. Σ. Φλογαΐτη

Η διδακτορική διατριβή της κ. Κατερίνας Παπαδοπούλου έχει ως αντικείμενο ένα σύγχρονο ζήτημα του Συνταγματικού Δικαίου: το δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Εντάσσεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποκαλούμενη πλέον βιβλιογραφία “της οικονομικής κρίσης”.

Θα περίμενε κανείς ότι στην Ελλάδα η πρόσφατη οικονομική κρίση θα δυσχέραινε την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Απεναντίας, η νομοθεσία και η νομολογία συνέχισαν να είναι προστατευτικές για το πολιτιστικό περιβάλλον και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι δε πραγματικοί περιορισμοί στο δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον που επιβάλλονται από τη διοίκηση, είναι προγενέστεροι της οικονομικής κρίσης και δεν συνέχονται –τουλάχιστον ευθέως- με αυτήν.

Η συγγραφέας δεν ασχολείται βέβαια με τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Την απασχολεί το ζήτημα της λήψης μέτρων για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης – μέτρα  τα οποία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους. Η σημαντικότερη συμβολή της μελέτης αυτής όμως είναι η πρόταση μέτρων δια των οποίων το πολιτιστικό περιβάλλον θα συμβάλει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια