HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

«Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται και συνομιλούν με την κοινωνία»

Εκδήλωση με θέμα «Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται και συνομιλούν με την κοινωνία» θα οργανώσουν τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα...


«Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται και συνομιλούν με την κοινωνία»

Εκδήλωση με θέμα «Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται και συνομιλούν με την κοινωνία» θα οργανώσουν τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης οι εκπρόσωποι των φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018.

Eιδικότερα θα παρουσιασθούν τα Μουσεία της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,  το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με στόχο την παρουσίαση των Μουσείων της Λέσβου στην τοπική κοινωνία αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να επισκεφτούν τα Μουσεία και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από αυτά με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το διάστημα 18-20 Μαΐου 2018.

Ομιλητές της εκδήλωσης:
 • κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου,
 • κ. Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Λέσβου, εκπρόσωπος των Μουσείων του Δήμου Λέσβου,
 • κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά,
 • Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade,
 • Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου,
 • κα. Μαρία Βενιζελέα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,
 • Eκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης»,
 • Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


Το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου

Το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου συγκροτούν τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα
 • το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,
 • το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, οι Μουσειακές Συλλογές Ερεσού και Αγίας Παρασκευής, το Αρχοντικό Βαρελτζίδαινας και οι λοιποί επισκέψιμοι χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου,
 • το Μουσείο Θεοφίλου, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας του Δήμου Λέσβου,
 • το Εκκλησιαστικό Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης,
 • το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade,
 • το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,
 • το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος
 • το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου.

Στόχος του Δικτύου είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Στο Νέο κτίριο εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα περίφημα ψηφιδωτά της «Οικίας του Μενάνδρου». Στο Μουσείο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Λεσβία Γη …Ξενία Γη» η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της κεραμικής στη Λέσβο από αρχαία έως τα σύγχρονα χρόνια. Κάθε μήνα παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη στο ισόγειο του Μουσείου «Το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα».

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 2251040223 •  E-mail:  efales@culture.gr


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του παρουσιάζονται μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Φύσης καθώς και οι φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του και η γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη- Κυριακή: 09:00-17:00
Διεύθυνση: Σίγρι, Τ.Κ. 811 03 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253054434, 2251047033  •  E-mail:  lesvospf@otenet.gr
Ιστότοπος: www.lesvosmuseum.gr

Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα) β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος, κτερίσματα) και γ) καθημερινή ζωή. Στον ημιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη, αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00
Διεύθυνση: Σκάλα Ερεσού, Τ.Κ. 811 05 Ερεσός
Τηλ.-Fax:  2253053037 •  E-mail:  efales@culture.gr

Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας

Είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της Λέσβου του τέλους του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00
Διεύθυνση: Πέτρα, Τ.Κ. 811 09 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253041510 •  E-mail: efales@culture.gr

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

Η συλλογή του περιλαμβάνει εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τέχνης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα. Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, περιλαμβάνει επίσης συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα κ.α.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 09:00-13:00
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Θεράποντος, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.:  2251028916, 6974168949  •  E-mail:  ebmmyt@gmail.com
Ιστότοπος: www.ebmm.gr

Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade

Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Picasso, Léger κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 09:00-14:00
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.: 2251023372 •  E-mail:  info@museumteriade.gr
Ιστότοπος: http://museumteriade.gr

Μουσείο Θεόφιλου

Ανεγέρθηκε στη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 -14:30
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ:  2251041644 •  Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3435

Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. Eκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, Ελλήνων και ξένων καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30-14:30
Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.-Fax: 2251048002

Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά

Πρόκειται για μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 1887 από το Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Εκτίθενται σπάνιο αρχειακό υλικό, έκθεση ζωγραφικής και παλαιά αντικείμενα από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 (Χειμερινό ωράριο) / 10:00 – 20:00 (Θερινό ωράριο)  
Διεύθυνση: Παπάδος, Τ.Κ. 811 06 Λέσβος
Τηλ.: 2251082007  •  E-mail: info@vranasmuseum.gr
Ιστότοπος: www.vranasmuseum.gr

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο συγκρότημα του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής (1911-1967). Αυθεντικά μηχανήματα που λειτουργούν ξανά, ψηφιακές προβολές και ο ήχος της μπουρούς, ζωντανεύουν μοναδικά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου και τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-18:00 (1/3 - 15/10)
Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-17:00 (16/10 - 28/02)
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, T.K. 811 02 Λέσβος
Τηλ: 2253032300 •  E-mail:  piop@piraeusbank.gr
Ιστότοπος: http://www.piop.gr

Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και προβάλει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.
Διεύθυνση: Χίδηρα, T.K. 811 10 Λέσβος
Τηλ.:  2253051128 •  E-mail:  info@jakobides-digital-museum.gr
Ιστότοπος: www.jakobides-digital-museum.gr

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων μοναδικής αξίας που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής.
Διεύθυνση: Βρίσα-Πολιχνίτος, Τ.Κ. 813 00 Λέσβος
Τηλ:  2252061890  •  Ιστότοπος: http://vrisa.geol.uoa.gr

Ημερομηνία Εκδήλωσης: Δευ, 14/05/2018 (Όλη μέρα)

Πηγή: LesvosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια