Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκελετός παιδιού αποκαλύφθηκε στην Πομπηία

Ο παιδικός σκελετός που βρέθηκαν στα κεντρικά λουτρά της αρχαίας Πομπηίας Aρχαιολόγοι αποκάλυψαν τον σκελετό ενός μικρού παιδιού ανά...

Σκελετός παιδιού αποκαλύφθηκε στην Πομπηία
Ο παιδικός σκελετός που βρέθηκαν στα κεντρικά λουτρά της αρχαίας Πομπηίας

Aρχαιολόγοι αποκάλυψαν τον σκελετό ενός μικρού παιδιού ανάμεσα στα ερείπια της Πομπηίας. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα τέτοιου είδους μετά από δεκαετίες.

Το παιδί, ηλικίας περίπου επτά ή οκτώ ετών, βρέθηκε στα κεντρικά λουτρά της πόλης, όπου οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατέφυγε για να προστατευτεί από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Ενώ το κτίριο προστάτευε το παιδί από την τέφρα και τα κομμάτια της λάβας που έπεφταν στην πόλη, οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις δημιούργησαν μια ασφυχτική ατμόσφαιρα. To παιδί θάφτηκε τελικά, κάτω από ένα στρώμα θερμού αερίου και ηφαιστειακής ύλης που σάρωσε τα πάντα μέσα από τα παράθυρα των κτιρίων.

Η ανακάλυψη ήταν μια έκπληξη για τους αρχαιολόγους, καθώς τα κεντρικά λουτρά της αρχαίας πόλης θεωρούνταν ότι έχουν ανασκαφεί πλήρως εδώ και πολύ καιρό.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές ετοιμάζονταν να καθαρίσουν μια είσοδο των λουτρών. Στα πλαίσια της προετοιμασίας τους έλεγξαν την περιοχή με videocop, έναν τύπο κάμερας που τους επέτρεπε να ανιχνεύσουν κρυφές ή απρόσιτες θέσεις στον χώρο. Παρατηρώντας κάτι ασυνήθιστο, άρχισαν να σκάβουν - και σε βάθος μόλις 10 εκατοστών βρήκαν το μικροσκοπικό κρανίο, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα οστά.

Σκελετός παιδιού αποκαλύφθηκε στην Πομπηία
Ο σκελετός του παιδιού θεωρείται ότι είναι ηλικίας επτά ή οκτώ ετών

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ένας πλήρης σκελετός στην Πομπηία εδώ και 20 χρόνια περίπου ενώ είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται παιδικά σκελετικά κατάλοιπα εδώ και μισό αιώνα περίπου.

Ο Massimo Osanna, γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, δήλωσε ότι ήταν μία "εξαιρετική ανακάλυψη που δημιουργεί ισχυρά συναισθήματα".

Ο παιδικός σκελετός μεταφέρθηκε στο εργαστήριο έρευνας του αρχαιολογικού χώρου, όπου θα εξεταστεί για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του παιδιού, πώς ζούσε και από τι πέθανε.

Μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής εργάζεται ακούραστα, δήλωσε ο Osanna, "για να μην αφήσουμε κανένα επιστημονικό στοιχείο στην τύχη και να ανασυγκροτήσουμε όσο το δυνατόν ακριβέστερα ένα νέο ιστορικό κομμάτι που μας έδωσαν οι ανασκαφές".




Δεν υπάρχουν σχόλια