Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και περιορισμένης έκτασης στερεώσεις τοιχοποιιών στον περιβάλλοντα χώρο της Παραπορτιανής στο Κάστρ...


Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και περιορισμένης έκτασης στερεώσεις τοιχοποιιών στον περιβάλλοντα χώρο της Παραπορτιανής στο Κάστρο της Χώρας Μυκόνου. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον δήμο Μυκόνου και υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το συγκεκριμένο έργο –η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Αυγούστου– εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των σωζόμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μεσαιωνικού οικισμού του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και περιλαμβάνει το απαλλοτριωμένο οικόπεδο στα βόρεια της Παραπορτιανής, το επιθαλάσσιο μέτωπο μεταξύ των ναών της Αγίας Σωτήρας και του Αγίου Ιωάννη του Βάθους, τον πύργο πλησίον της Παναγίας Πρυανής και σε επόμενο στάδιο τη νεότερη πλατεία στα ανατολικά της Παραπορτιανής.

Σημαντικό ρόλο στην άμεση υλοποίηση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο της Παραπορτιανής έπαιξε το γεγονός ότι αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σε επισκεψιμότητα χώρους στο νησί.

Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Αξίζει να αναφερθεί, ότι με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών.

Η ανασκαφική διαδικασία δύναται να καταστεί ανοικτή στους επισκέπτες για να την παρακολουθούν ως απλοί παρατηρητές, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο η ίδια ένα επιπλέον έκθεμα, το οποίο αφενός μεν θα προβάλει το εν εξελίξει αρχαιολογικό έργο, αφετέρου δε θα αναδεικνύει την ιστορία της Μυκόνου. 

Το Κάστρο Χώρας Μυκόνου, σε χαμηλό ύψωμα στα ΒΔ του ευρύτερου οικισμού, καλύπτει μια περιοχή ξηράς που προβάλλει στη θάλασσα και αποτελεί την παλαιότερη συνοικία της Χώρας.

Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Μύκονος: Έργα συντήρησης και καθαρισμού στην Παραπορτιανή

Στην περιοχή όπου στο απώτερο παρελθόν είχε αναπτυχθεί προϊστορικός οικισμός, δημιουργήθηκε ένα επιθαλάσσιο είδος κάστρου, του οποίου ελάχιστα υπολείμματα σώζονται. Αποτελούσε τον έναν από τους δύο οχυρούς οικισμούς του νησιού, του οποίου την ασθενή οχύρωση αποτελούσαν οι ενισχυμένοι τοίχοι των σπιτιών της περιμέτρου και κάποια υποτυπώδη περιτοιχίσματα. Από τους τρεις ή τέσσερις αμυντικούς πυργίσκους του τείχους σώζεται τμήμα του ενός από αυτούς στη λιθοδομή της βάσης του συμπλέγματος της Παραπορτιανής, ενώ μέρος ενός άλλου πύργου υπάρχει ακόμη δίπλα από την Παναγία την Πρυανή, στη νότια πλευρά του κάστρου.

Η μέχρι σήμερα περιορισμένη έρευνα αναγνωρίζει την πολεοδομική ανάπτυξη του Κάστρου όπως πρέπει να ήταν κατά τα μέσα του 17ου αι., περίοδο κατά την οποία ανεγείρονται και πλήθος εκκλησιών εντός και εκτός αυτού.


Δεν υπάρχουν σχόλια