Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση της Δυτικής Τάφρου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάδειξη  της Δυτικής Τάφρου στα Χανιά με τη δημοτική αρχή και την Εφορία Αρχαιοτήτων να ρυθμίζουν τις τε...


Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάδειξη  της Δυτικής Τάφρου στα Χανιά με τη δημοτική αρχή και την Εφορία Αρχαιοτήτων να ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση έργου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τη συμμετοχή στελεχών της αρχαιολογίας, του δήμου και της ΔΕΥΑΧ, ανακοινώθηκε επίσης ότι δρομολογείται η αποκατάσταση του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι αναπλάσεις στην οδό Χάληδων και στην Πλατεία Μητροπόλεως. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων στην οδό Σήφακα στα Μαχαιράδικα.

Το έργο ανάδειξης της Δυτικής Τάφρου είναι ενταγμένο  στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ ενώ ένα τμήμα του θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του δήμου, μέσω των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου «θα γίνει ανάπλαση του χώρου από την οδό Μελετίου Πηγά μέχρι το βόρειο τμήμα, στο σημείο όπου σήμερα υπάρχει η ράμπα. Είναι μια έκταση τετρακοσίων είκοσι μέτρων στην οποία θα δημιουργηθούν διαδρομές, θα υπάρχουν καθιστικά , θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και θα τοποθετηθεί φωτισμός».

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο της ανάδειξης της Δυτικής Τάφρου είναι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να παρέμβει για την αντιπλημμυρική θωράκιση του χώρου, θέμα το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι μέσα στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου.

Στην παρούσα φάση γίνονται οι τροποποιήσεις της μελέτης που ζήτησε το Κ.Α.Σ., μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του τον περασμένο Ιούνιο. Το επόμενο διάστημα θα εισαχθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να εγκριθεί και συγχρόνως η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων προχωρά σε αίτημα στο ΥΠ.ΠΟ. για χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης ώστε μέσα στον Οκτώβρη να υπογραφεί η Υπουργική απόφαση.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι «τα μέλη του Κ.Α.Σ. εξετάζουν όλο τον επιπρομαχώνα, το κέλυφος περιμετρικά και κρίνουν  που χρειάζονται επεμβάσεις. Δε σημαίνει ότι οι επεμβάσεις , ότι οι επεμβάσεις είναι απαραίτητες σε όλη την περίμετρο».

Τον Νοέμβριο η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων στα Μαχαιράδικα

Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αρχίσουν τρεις ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις στην παλιά πόλη. Σε πρώτη φάση θα κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίσματα της οδού Σήφακα στα μαχαιράδικά, με στόχο της άρση της επικινδυνότητας και την ανάδειξη των τειχών. «Επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε τη δυνατότητα να τα κατεδαφίσει , έχει αναλάβει ο δήμος να βοηθήσει, έχει εγγράψει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του και έχει έτοιμη την εργολαβία» δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο για τις παρεμβάσεις στην παλιά πόλη.

Στο τέλος της τουριστικής περιόδου η ανάπλαση των Χάληδων

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της Χάληδων, που αποτελεί τον πιο τουριστικό και πολυσύχναστο δρόμο της παλιάς πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα το έργο θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου. «Είναι όλα έτοιμα,  υπάρχει ο ανάδοχος, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουμε σε σύντομο χρόνο, δηλαδή πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το έργο» υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας.

Η παρέμβαση στη Χάληδων προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση των πεζοδρομίων και διαμόρφωση πεζόδρομου με ειδικές πλάκες, όμοιες με αυτές που υπάρχουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Παράλληλα με την οδό Χάληδων θα αναμορφωθεί και η Πλατεία της Μητρόπολης. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων είναι ενταγμένη και η στερέωση του παλιού δημαρχείου στη συμβολή των οδών Χάληδων και Ζαμπελίου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν οι σκαλωσιές που είχε τοποθετήσει η αρχαιολογία.


Πηγή: Β. Παπαδογιάννη, Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια