Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κοζάνη: Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ροδιανής

Δεν υφίσταται κίνδυνος πιθανής κατάρρευσης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ροδιανής με βάση τις αυτοψίες μηχανικών αλλά και μ...



Κοζάνη: Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ροδιανής

Δεν υφίσταται κίνδυνος πιθανής κατάρρευσης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ροδιανής με βάση τις αυτοψίες μηχανικών αλλά και μελετών που έχουν εκπονηθεί στα τέλη του 2014 διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη. 

Η κ. Χονδρογιάννη συνέστησε στους κατοίκους εφόσον φοβούνται να μην εκκλησιάζονται στον Ναό καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποκόλληση κάποιων σοβάδων ή τοιχογραφιών που πιθανώς να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης εκτίμησε πως δεν έχει προκύψει επιδείνωση της κατάστασης στην εκκλησία.  Όσον αφορά την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου που βρίσκεται τα τελευταία 23 χρόνια στα υποστυλώματα η ίδια τόνισε πως σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί γιαυτό τον λόγο παρουσίαζε ελλείψεις για την συντήρηση των τοιχογραφιών, ενώ δεν υπήρχε και πρόσφατος στατικός έλεγχος. Για τις μεν τοιχογραφίες εγκρίθηκε πριν από πέντε ημέρες σχετική πίστωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την χρηματοδότηση της μελέτης που έχει δρομολογηθεί και θα ανατεθεί άμεσα. Από την άλλη πλευρά απαιτείται και μελέτη στατικών την οποία ανέλαβε ο δήμος Κοζάνης πλην όμως δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα κονδύλια του τοπικού πόρου στα οποία εμπεριέχεται το ποσό. Εφόσον ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες  και περίπλοκες διαδικασίες με τις μελέτες και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, την Άνοιξη, θα μπορούσαν, εκτίμησε η κ. Χονδρογιάννη να ξεκινήσουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της Ροδιανής επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με ανεξάρτητους μηχανικούς που έκαναν αυτοψία στον Ιερό Ναό αυτός κινδυνεύει, διερωτώνται για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση κατάρρευσης και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών διαφορετικά θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια