Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό» του Τιτσιάνο έπεσε από τον τοίχο σε Βασιλικό Μοναστήρι της Ισπανίας και σχίστηκε

Τιτσιάνο, Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό, π. 1565. Patrimonio Nacional, Monasterio de San Lorenzo del Escorial Εργασίες αποκατάστασης π...



«Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό» του Τιτσιάνο έπεσε από τον τοίχο σε Βασιλικό Μοναστήρι της Ισπανίας και σχίστηκε
Τιτσιάνο, Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό, π. 1565.
Patrimonio Nacional, Monasterio de San Lorenzo del Escorial
Εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται στον πίνακα του Τιτσιάνο «Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό», αφότου έπεσε από τον τοίχο που βρισκόταν κρεμασμένος, στο Βασιλικό Μοναστήρι του San Lorenzo de El Escorial, στην Ισπανία.  

Ο πίνακας, που φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1565, βρισκόταν στο σκευοφυλάκιο, το οποίο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό.   

Το κάτω μέρος του έργου, που απεικονίζει μέρος του σταυρού, σκίστηκε, αφότου ο πίνακας έπεσε λόγω κακής στερέωσης του στον τοίχο. Η εικόνα του Χριστού παρέμεινε άθικτη.   

«Η αποσύνδεση από τον τοίχο προκάλεσε ένα σημαντικό οριζόντιο σκίσιμο [κατά πλάτος του καμβά]», αναφέρεται σε μία επίσημη ανακοίνωση.

«Ο πίνακας δεν έπεσε στο πάτωμα (αντίθετα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα). Έπεσε πάνω σε μία συρταριέρα που περιείχε λειτουργικά αντικείμενα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η επιφάνεια του πίνακα δεν έπαθε ζημιά. Στάλθηκε αμέσως στα εργαστήρια αποκατάστασης στο Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης».   

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, θα ζητηθεί η γνώμη εμπειρογνωμόνων από μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Πράδο.   

Σημειώνεται πως η πόλη του San Lorenzo de El Escorial βρίσκεται περίπου 35 μίλια βορειοδυτικά της Μαδρίτης. Το El Escorial είναι ένα βασιλικό συγκρότημα που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και περιλαμβάνει ένα μοναστήρι, μία βιβλιοθήκη και ένα μουσείο. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια