Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;

Ο διεθνούς φήμης Γάλλος ιστορικός Michel Kaplan θα μιλήσει για τη μακροβιότητα του Βυζαντίου στο Μέγαρο Μουσικής. Το Γαλλικό Ινστιτούτ...

Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;
Ο διεθνούς φήμης Γάλλος ιστορικός Michel Kaplan θα μιλήσει για τη μακροβιότητα του Βυζαντίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, στον κύκλο των διαλέξεων «CNRS - Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης», που διοργανώνονται προς τιμήν των ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), υποδέχεται την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 7 το βράδυ, τον Michel Kaplan, ειδικό μελετητή της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

Στην ομιλία του, ο διεθνούς φήμης Γάλλος ιστορικός εξετάζει το ερώτημα: «Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;» και μας καλεί να αναλογιστούμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητά της. 

Η διάλεξη του διαπρεπούς Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Προέδρου του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, την οποία θα συντονίσει ο Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία.

Από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το έτος 330 μ.Χ. ως και την κατάληψη της πρωτεύουσας το 1453 από τους Οθωμανούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άντεξε στον χρόνο για έντεκα ολόκληρους αιώνες. Πού οφείλεται το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα; 

Ύστερα από δεκαετίες διδασκαλίας και έρευνας, o Michel Kaplan, στο τελευταίο του βιβλίο «Γιατί το Βυζάντιο;», το οποίο κυκλοφορεί στις 8 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των έντεκα αιώνων κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας του Βυζαντίου. 

Σε μια εξαιρετική σύνθεση, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας και όλα όσα οφείλει στο Βυζάντιο ο σύγχρονος πολιτισμός. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Diane Potier-Boės της Γαλλικής Ακαδημίας το 2017.   

Στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καταξιωμένος βυζαντινολόγος αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας. Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου, καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας; 

«Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι έντεκα αιώνες της ιστορίας της δεν αξίζουν, παραφράζοντας την ηρωίδα του Ρακίνα: "ούτε αυτή την υπερβολική τιμή ούτε αυτή την περιφρόνηση". Η μακροβιότητά της δεν οφείλει τίποτε στην τύχη, αλλά οφείλει τα πάντα σε μία εξαιρετική ιδεολογική κατασκευή», σημειώνει ο Michel Kaplan. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω του ιστότοπου του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, ο Michel Kaplan θα δώσει την ίδια διάλεξη και στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Λ. Στρατού 2Α). Μαζί του θα συνομιλήσει η Πολύμνια Κατσώνη, Καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ.   

Info 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. 
Τηλέφωνο: 210 7282333 
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, 19:00 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση   

Michel Kaplan - Γιατί το Βυζάντιο; 
Εκδόσεις Μεταίχμιο 
Μετάφραση: Κατιάννα Μίχα, Μαρίζα Ντεκάστρο 


Πηγή: Κ. Φαρμακόρη, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια