Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Οι βροχές γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου στη πράσινη γραμμή

Ο χρόνος και η κατοχή δεν ήταν τελικά οι μοναδικοί εχθροί του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Ιακώβου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσί...


Κύπρος: Οι βροχές γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου στη πράσινη γραμμή

Ο χρόνος και η κατοχή δεν ήταν τελικά οι μοναδικοί εχθροί του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Ιακώβου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. 

Μέρος του καμπαναριού και του τοίχου της εκκλησίας κατέρρευσαν από τις παρατεταμένες βροχές του φετινού χειμώνα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά.

Και όλα αυτά συνέβησαν, την ώρα που η Τεχνική Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά ανέμενε από τις κατοχικές αρχές να ανάψουν επιτέλους πράσινο φως, ώστε να αρχίσουν οι εργασίας στήριξης και συντήρησης του Ιστορικού Ναού.

Σχετικές φωτογραφίες ανήρτησε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Κύπρος: Οι βροχές γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου στη πράσινη γραμμή

Κύπρος: Οι βροχές γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου στη πράσινη γραμμή

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χατζηδημητρίου έγραψε:

«Δυστυχώς δεν έχουμε πάντα καλά νέα. Με τις βροχές κατάρρευσε το ετοιμόρροπο καμπαναριό, παρασύροντας και τμήμα του τοίχου του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας.

Η εκκλησία βρίσκεται σε απρόσιτη περιοχή και είναι κάτω από τον έλεγχο του Τούρκικου στρατού.

Ο Άγιος Ιάκωβος είναι στο πρόγραμμα της Τεχνικής Επιτροπής και αναμέναμε το πράσινο φως για ν΄ αρχίσουν εργασίες στήριξης .

Δυστυχώς η έναρξη καθυστερούσε με τη δικαιολογία ότι χρειαζόταν αποναρκοθέτηση. Τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά σε καταστροφή.

Ελπίζω ότι η δραματική κατάσταση θα επιτρέψει άμεση παρέμβαση και στο βαθμό που είναι δυνατό επανόρθωση.

Η Τεχνική Επιτροπή θα γίνει σύντομα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και θα εισηγηθεί να συμπεριληφθεί το ζήτημα του Αγίου Ιακώβου στα θέματα της προσεχούς συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Παλαιότερα ο κ. Ακιντσί επισκέφθηκε την περιοχή και έδειξε ότι είναι θετικά διακείμενος.

ΠΡΟΣΘΕΤΩ: Μετα από σαράντα πέντε χρόνια μακρύς είναι ο κατάλογος των εκκλησιών και μνημείων, σε ολόκληρη την Κύπρο, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις το μόνο εμπόδιο είναι το οικονομικό.

Προσβλέπουμε στην ετήσια εισφορά του Προέδρου εκ 500 χιλ. ευρώ, αλλά και σε δωρεές όσων διαθέτουν τα μέσα και πάσχουν για την κατάσταση των μνημείων».


Πηγή: Alpha, Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια