Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το τρένο των Μάγια απειλεί τις σπάνιες αρχαιότητες στο Μεξικό

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τον δίκαιο αγώνα για την προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιά του Μεξικού.


Το τρένο των Μάγια απειλεί τις σπάνιες αρχαιότητες στο Μεξικό

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τον δίκαιο αγώνα για την προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιά του Μεξικού.

To «Τρένο των Μάγια», ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, απειλεί στο πέρασμά του τα σημαντικότερα μνημεία του Μεξικού. To «τρένο» πρόκειται, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, να ωφελήσει την εθνική οικονομία, θυσιάζοντας, ωστόσο, στο όνομα της ανάπτυξης, το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της «άγονης γραμμής», που ξεκινά από την πολιτεία QuintanaRoο και καταλήγει στην πολιτεία των Τσιάπας. 

Η προγραμματισμένη εντός του 2019 διέλευση του επονομαζόμενου «τρένου των Μάγια» ανάμεσα από μνημεία και παρθένα εδάφη απειλεί με οριστική καταστροφή τον πολιτισμό των ιθαγενών, που διατηρήθηκε έως σήμερα χάρις στους συνεχείς αγώνες των κατοίκων στις περιοχές αυτές. 

Από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού απειλούνται επίσης τα μνημεία στη χερσόνησο του Yucatàn, με τους μνημειώδεις ναούς των Μάγια. Με το πέρασμα του τρένου από την Quintana Roο έως τους Τσιάπας διαταράσσεται ανεπανόρθωτα το δασώδες περιβάλλον των μνημείων, τα υπόγεια σπήλαια με τις μεγαλύτερες αποθέσεις νερού του πλανήτη και γενικότερα το μοναδικό οικοσύστημα, με το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη η πολιτιστική κληρονομιά των Μάγια. Στο Campeche, το νοτιότερο σημείο της πολιτείας Quintana Roo, το τρένο θα περνά από το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του Μεξικού, όπου βρίσκεται το Calakmul, η περίφημη αρχαία πόλη των Μάγια (550-900 μ.Χ.), απειλώντας το φυσικό της περιβάλλον με το προστατευόμενο παρθένο δάσος, το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Αμερικής μετά από αυτό του Αμαζονίου, διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπου φιλοξενούνται πάνω από 100 διαφορετικά είδη θηλαστικών και πολυάριθμα τροπικά και υποτροπικά οικοσυστήματα.  

Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις τόσο των αυτοχθόνων κατοίκων των περιοχών που απειλούνται από το πέρασμα του «Τρένου των Μάγια», όσο και των επιστημόνων που διαμαρτύρονται για τον ίδιο λόγο σε διεθνές επίπεδο, είναι δεδομένη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τον δίκαιο αγώνα  για την προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιά του Μεξικού, που ούτως ή άλλως αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια