Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Την επιστροφή σπάνιου γλυπτού ζήτησε η Νιγηρία από το Βρετανικό Μουσείο

Θα είναι το πρώτο μιας σειράς αντικειμένων που θα ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο το αφρικανικό κράτος.


Την επιστροφή σπάνιου γλυπτού ζήτησε η Νιγηρία από το Βρετανικό Μουσείο

Θα είναι το πρώτο μιας σειράς αντικειμένων που θα ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο το αφρικανικό κράτος.

Την επιστροφή ενός ξύλινου γλυπτού, γνωστού ως «Lander Stool», ζήτησε η Νιγηρία από το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με αξιωματούχο του αφρικανικού κράτους.    

Το γλυπτό είχε μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1830 από τον Βρετανό εξερευνητή Richard Lander.   

Σύμφωνα με δήλωση από το κράτος του Λάγος, το γλυπτό θα εκτεθεί στο ανακαινισμένο John K. Randle Centre of Yoruba History and Culture, το οποίο θα ανοίξει την άνοιξη.

Το νέο πολιτιστικό σύμπλεγμα «θα επιτρέπει στον λαό των Yoruba να ανακτήσουν την κληρονομιά τους από το αποικιακό αφήγημα».   

Το αίτημα για την επιστροφή του γλυπτού έγινε από τον Steve Ayorinde επίτροπο Πληροφοριών, Τουρισμού και Πολιτισμού του κράτους του Λάγος.    

Το γλυπτό βρίσκεται στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συζήτησης για την επιστροφή, σύμφωνα με τους Νιγηριανούς.  Αποτελεί ωστόσο το πρώτο μιας σειράς αντικειμένων που η νιγηριανή πλευρά θα ζητήσει.    

Σύμφωνα με τον Ayorinde, η Αφρική «παίρνει σοβαρά υπόψη της την ανάγκη πολιτιστικών δομών για να ξεκινήσει να απαιτεί τον επαναπατρισμό των έργων».   

Σημειώνεται πως ο Godwin Obaseki, κυβερνήτης του κράτους του Έντο, έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες και για το Βασιλικό Μουσείο του Μπενίν, για το οποίο έχουν διατεθεί ήδη 1,5 εκατομμύρια δολάρια. 

Από την πλευρά του ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ανέφερε πως βρίσκεται «σε επαφή με τους συναδέλφους του στη Νιγηρία εδώ και κάποιο καιρό». «Είναι ένας διάλογος που εμπνέει, το πλαίσιο της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα δέσμευσης για ανταλλαγή», είπε.   

Ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο αδυνατεί νομικά από το 1963 να απαλλαγεί από αντικείμενα των συλλογών του.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από The Art Newspaper

Δεν υπάρχουν σχόλια