Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού στο νομό Χανίων

Σειρά δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία του νομού Χανίων που υπέστησαν ζη...



Σειρά δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία του νομού Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Συγκεκριμένα, για τη γέφυρα Κερίτη, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πρότυπο του Γεφυριού της Πλάκας.

Το έργο αποκατάστασης της Ελληνικής Καμάρας στις Βρύσες Αποκορώνου θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την υπό έγκριση εκπονηθείσα μελέτη.

Τέλος, για την κατάρρευση μέρους του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων αποφασίστηκε η προσωρινή περιμετρική αντιστήριξη του μνημείου και η εξασφάλιση της οριστικής αποκατάστασής του με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νομό Χανίων, μαζί με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης και Τεχνικών Έργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Βλάσης Κουμούσης, ο Αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Γιάννης Πύλουρης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, καθώς και οι Δήμαρχοι Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.


Κανένα “μπλόκο” από την Αρχαιολογία σε καθαρισμούς και συντηρήσεις

“Ήταν όντως σοκαριστικό αυτό που συναντήσαμε ειδικά στην περιοχή του Αλικιανού. Στην γέφυρα του Κερίτη ποταμού είδαμε ότι έχει μείνει ένα τμήμα της γέφυρας, το οποίο είναι πολύ βοηθητικό στο πώς θα αποκατασταθεί έχουμε αρκετά στοιχεία ενώ και μέσα στον ποταμό είναι τμήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση. Άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της προγραμμτικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων”, τόνισε η κα Βλαζάκη, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η ίδια, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για “μπλόκο” από την αρχαιολογία σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή καθαρισμού της γέφυρας που συστηματικά καλλιεργούνται τις τελευταίες ημέρες.

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Έπεσαν τα… επισκευασμένα

Όπως διαπιστώθηκε, τα τμήματα που κατέρρευσαν στον Επιπρομαχώνα, είναι αυτά τα οποία είχαν καταρρεύσει και το 1992 με τις σχετικές επισκευές να ολοκληρώνονται το 2001. “Αυτές οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι που κατέρρευσαν τόσο το 2017 όσο και τώρα” τόνισε η κα Βλαζάκη:

“Δεν έχει νόημα να επισκευάζει κανείς ένα τμήμα και μετά να πέφτει το άλλο. Οπότε με μια μελέτη που έχουμε στα χέρια  και με την επέκτασή της τώρα,  θα συμπεριλάβουμε όλο τον επιπρομαχώνα, ώστε το αποτέλεσμα που θα έχουμε να εξασφαλίζει τη στερεότητα όλου του μνημείου και να μην υπάρχει ανησυχία” τόνισε.

Όπως εξήγησε, η μελέτη έχει περάσει από το ΚΑΣ ενώ πριν 10 μέρες είχαν ενσωματωθεί και κάποιες παρατηρήσεις που είχαν γίνει. Η τελική μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου 1,5 μήνα ενώ εκτιμάται πως οι τελικές εγκρίσεις θα έχουν τυπικό χαρακτήρα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν μεταλλικές αντιστηρίξεις και σε άλλα τμήματα ώστε στην πορεία όταν θα αρχίσει να υλοποιείται η μελέτη να υπάρχει και αντιστήριξη  κίνδυνος πτώσης άλλων σημείων.

Όπως επεσήμανε η κα Βλαζάκη ακόμα κι αν είχε ξεκινήσει με την πρώτη μορφή της η υλοποίηση, αυτό που συνέβη τώρα αφορά σε άλλο τμήμα που ούτως ή άλλως θα κατέρρεε.

Το κόστος θα είναι υψηλό αλλά θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Υπουργείο Οικονομίας.

Δεν κινδυνεύει η Ελληνική Καμάρα 

Καλά είναι τα νέα για το ιστορικό γεφυράκι των ελληνιστικών χρόνων στον Αποκόρωνα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

“Ήδη έχει συνταχθεί  η μελέτη και θα προχωρήσει η αποκατάστασή της ελληνικής καμάρας. Έχει πληγεί σε ένα σημείο που έχει να κάνει με μια συκιά όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα ορμητικά νερά” τόνισε η κα Βλαζάκη, εκτιμώντας πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτσιμού, Μαρία Βλαζάκη, συνοδευόταν από την γενική διευθύντρια αναστύλωσης, Αμαλία Ανδρουλιδάκη τον καθηγητή δομοστατικής του ΕΜΠ και μέλος του ΚΑΣ, Βλάσιο Κουμούση , τον τμηματάρχη της διεύθυνσης αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Πύλουρη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων που έχει έδρα το Ηράκλειο.


Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια