Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προϊστορικά ευρήματα στα Πευκάκια

Ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτει σταδιακά ο μυκηναϊκός οικισμό, που ανασκάπτεται στα Πευκάκια, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματ...

Προϊστορικά ευρήματα στα Πευκάκια

Ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτει σταδιακά ο μυκηναϊκός οικισμό, που ανασκάπτεται στα Πευκάκια, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας που υλοποιούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Ο οικισμός, που είναι παραθαλάσσιος, χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και στον 13ο αιώνα π.Χ., ενώ τα δεδομένα που προκύπτουν από την αρχαιολογική έρευνα παρουσιάστηκαν χθες από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιφιγένεια Τουρναβίτου. 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ήταν ενταγμένη στο αρχαιολογικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις δράσεις συνεργασίας που αναπτύσσονται σε ετήσια βάση. 

Ο μυκηναϊκός οικισμός των Πευκακίων εγκαταλείφθηκε, όπως αναφέρθηκε, στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. στη χρονική περίοδο αμέσως μετά την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων στον νότο, ενώ εκτιμάται ότι εξυπηρετούσε την εμπορική δραστηριότητα του Διμηνίου και των Παλαιών. 

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανασκαφικής έρευνας, η κ. Τουρναβίτου ανέφερε ότι ανασκάπτονται δύο οικιστικά συγκροτήματα και ένα εργαστήριο πορφύρας, τα οποία αποκαλύπτουν σταδιακά τα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. 

Τα ευρήματα 

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Τουρναβίτου έκανε λόγο για έναν παράλιο οικισμό, ένα λιμάνι που εξυπηρετούσε τα δύο μεγάλα οικιστικά κέντρα του Βόλου, τα Παλιά και το Διμήνι. «Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, γιατί πρέπει να ήταν μεγάλος οικισμός αρχικά. Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή θα μας δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για τις σχέσεις του Βόλου με τον έξω κόσμο, με τον νότο, με την Κρήτη, τα νησιά», είπε. 

Τα κινητά ευρήματα πλούσια και σημαντικά, ανάλογα του χώρου και της θέσης του οικισμού. Η κ. Τουρναβίτου ανέφερε ότι η φετινή ανασκαφική δραστηριότητα έφερε στο φως λίθινη μήτρα, ελληνιστικά ειδώλια, κομμάτια σκουριάς που μαρτυρούν την επεξεργασία σιδήρου πριν από χιλιάδες χρόνια, αιχμές από βέλη, μεταλλικά αντικείμενα, τμήματα από ελεφάντινα διακοσμητικά, τμήματα κεραμικής, πορφύρες κ.ά.  

Σημαντικός χώρος 

Η ανασκαφική δράση συνεργασίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος που συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Ανθής Μπάτζιου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με υπεύθυνη την Ιφιγένεια Τουρναβίτου. 

Η ανασκαφή ξεκίνησε στη Μαγούλα Πευκακίων από την εποχή του ‘50 και του ’60, με τα πρώτα ευρήματα να χρονολογούνται από την τελική νεολιθική μέχρι το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου. Εκτός της ανασκαμμένης Μαγούλας τα πρώτα ίχνη του μυκηναϊκού οικισμού που ανασκάπτεται εντοπίστηκαν το ‘86 με ’87, με τις έρευνες να συνεχίζονται με ανάλογο ενδιαφέρον. 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Μπάτζιου διεξάγει έρευνες επί σειρά ετών στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ το πρόγραμμα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να συμπληρώσει το παζλ της αρχαιολογικής πληροφορίας, μιας σημαντικής παραθαλάσσιας περιοχής.

Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

1 σχόλιο