Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Βατικανό εκθέτει την Ιερή Σκάλα για πρώτη φορά εδώ και 300 χρόνια

Οι επισκέπτες στην Ρώμη θα έχουν αυτό το Πάσχα μια μοναδική ευκαιρία: να ανέβουν τα αυθεντικά σκαλιά που λέγεται πως περπάτησε ο Ιησ...



Οι επισκέπτες στην Ρώμη θα έχουν αυτό το Πάσχα μια μοναδική ευκαιρία: να ανέβουν τα αυθεντικά σκαλιά που λέγεται πως περπάτησε ο Ιησούς πηγαίνοντας να δικαστεί από τον Πόντιο Πιλάτο πριν την σταύρωσή του.   

Η Ιερή Σκάλα -γνωστή στα λατινικά ως Scala Sancta- ήταν καλυμμένη με ξύλινες σανίδες τα τελευταία 300 χρόνια, αλλά για τους επόμενους δυο μήνες, το αυθεντικό τους μάρμαρο θα εκτεθεί σε δημόσια θέα μετά από εκτενείς εργασίες αποκατάστασης.   


Οι σταγόνες από το αίμα του Ιησού που λέγεται πως έπεσαν στα σκαλιά είναι «σημειωμένες» από μεσαιωνικούς σταυρούς σε τρία σημεία. Ανεβαίνοντας με τα γόνατα στα 28 μαρμάρινα σκαλιά, οι πιστοί σταματούν για να φιλήσουν και να ακουμπήσουν τους σταυρούς.


«Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει πως ο Ιησούς ανέβηκε αρκετές φορές αυτά τα σκαλιά», σχολίασε ο πατέρας Francesco Guerra, εφημέριος της Ιερής Σκάλας.      

Παρόλο που δεν υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις, σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, Ελένη, φανατική συλλέκτρια κειμηλίων στον 4ο αιώνα μ.Χ., έβαλε να φέρουν τα σκαλιά από την Ιερουσαλήμ. «Ξέρουμε σίγουρα πως η Αγία Ελένη μετέφερε τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για να σταυρωθεί ο Ιησούς και ένα μέρος του σταυρού, σε μια εκκλησία εδώ κοντά», πρόσθεσε ο Guerra.


Η αποκατάσταση έφερε επίσης στο φως μια αναπάντεχη ανακάλυψη: βαθιές χαρακιές στο μάρμαρο που προκλήθηκαν στους αιώνες φθοράς από τα πόδια και τα γόνατα των πιστών. «Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ήταν αδύνατον να το δεις επειδή τα σκαλιά ήταν καλυμμένα για 300 χρόνια από σανίδες ξύλου καρυδιάς», σημείωσε ο Guerra.


Ο Frank Scherra, Αμερικανός στρατιώτης με έδρα την Γερμανία που ανέβηκε τα σκαλιά με τα έξι παιδιά του, χαρακτήρισε την εμπειρία «ανεκτίμητη».    



Στην κορυφή της Ιερής Σκάλας υπάρχει το δωμάτιο «Holy of Holies». Κάποτε ήταν ιδιωτικό παρεκκλήσι για τους Πάπες και περιέχει κειμήλια αγίων και μια από τις παλαιότερες αγιογραφίες του Ιησού που βρέθηκαν την Ρώμη, η οποία χρονολογείται τον 5ο αιώνα μ.Χ.   

Σύντομα τα σκαλιά θα καλυφθούν ξανά με ξύλο για να προστατευτεί το μάρμαρο.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια