HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Δωρεές για ανοικοδόμηση... το Εθνικό Μουσείο του Ρίο δεν είναι Νοτρ-Νταμ

Απέναντι στις δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 850 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι, το Εθνικό Μ...


Δωρεές για ανοικοδόμηση... το Εθνικό Μουσείο του Ρίο δεν είναι Νοτρ-Νταμ

Απέναντι στις δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 850 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο μοιάζει με φτωχό συγγενή με μόλις 250.000 ευρώ που συγκέντρωσε μέσα σε οκτώ μήνες μετά την πυρκαγιά που το κατέστρεψε.

Βλέποντας τις εικόνες με την πελώρια πυρκαγιά να τυλίγει τη Δευτέρα ένα μέρος της Παναγίας των Παρισίων, πολλοί Βραζιλιάνοι έκαναν τη σύγκριση με τη φωτιά που είχε συγκλονίσει τη χώρα και την επιστημονική κοινότητα τον Σεπτέμβριο, παρότι αυτό το μουσείο δεν ήταν παγκοσμίως γνωστό όπως ο καθεδρικός ναός του Παρισιού.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξαιρετικά θετική αντίδραση της γαλλικής κοινωνίας και ελπίζουμε ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα αυτό, εταιρίες και δισεκατομμυριούχοι της Βραζιλίας θα αρχίσουν να μας στέλνουν τις δωρεές τους", δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Αλεξάντερ Κέλνερ.

Η βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λίλι Σάφρα έδωσε ήδη 10 εκατομμύρια ευρώ μόνη της για την ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ.

"Δεν αναμένουμε να λάβουμε ποσά τέτοιου μεγέθους, αλλά το Εθνικό Μουσείο χρειάζεται οπωσδήποτε δωρεές, διευκρίνισε. Μόλις δύο μήνες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής είχε γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.

Με ένα εκατομμύριο ρεάις (σχεδόν 220.000 ευρώ) μπορούμε να λύσουμε πλήθος προβλημάτων, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε, γιατί επί του παρόντος το μουσείο αναπνέει με μηχανική υποστήριξη", προσθέτει ο διευθυντής.

Δωρεές για ανοικοδόμηση... το Εθνικό Μουσείο του Ρίο δεν είναι Νοτρ-Νταμ

Η Ένωση των Φίλων του Εθνικού Μουσείου, η οποία είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση των δωρεών, απέσπασε 32.000 ευρώ από ιδιώτες και μόλις 3.400 ευρώ από εταιρίες.

Εξάλλου το μουσείο έλαβε δωρεά 180.000 ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση και 34.000 ευρώ από το τοπικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου, του διεθνούς οργανισμού της Βρετανίας που προωθεί τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις πολιτιστικές σχέσεις.

Για τον Κέλνερ, το ύψος των δωρεών από τους Βραζιλιάνους είναι "πολύ χαμηλό, πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας".

"Η χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη στις χορηγίες και εδώ δεν έχουμε μείωση της φορολογίας γι΄αυτό το είδος των δωρεών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γαλλία ή στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να εξετάσει το θέμα αυτό", είπε.

Το υπουργείο Παιδείας της Βραζιλίας αποδέσμευσε σχεδόν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσες εργασίες ώστε να συντηρηθεί η δομή του κτιρίου, όμως τα άλλα δημόσια κονδύλια για τα οποία δεσμεύτηκαν οι αρχές δεν έχουν καταβληθεί.

Ο διευθυντής περιμένει συγκεκριμένα 12,3 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοβουλευτικό ταμείο των βουλευτών του Ρίο.

Στις αρχές Απριλίου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ξεκίνησε από το σύστημα κλιματισμού και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της έλλειψης εξοπλισμού για την αντιμετώπιση μιας τόσο μεγάλης καταστροφής.

Μετά την πυρκαγιά, δεκάδες παλαιοντολόγοι και αρχαιολόγοι άρχισαν καθημερινά να ψάχνουν τα ερείπια. Σχεδόν 2.000 κομμάτια από τα 20 εκατομμύρια κομμάτια που είχε το μουσείο βρέθηκαν, ανάμεσά τους το στολίδι του μουσείου, το ανθρώπινο απολίθωμα Luzia, ηλικίας 12.000 ετών.

Πηγή: Nooz, Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια

Latest Updates

Ολες οι αναρτησεις