Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περιήγηση στο αρχαίο ωδείο Πάτρας

Ένα αρχαίο ωδείο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλα μνημεία της χώρας είναι αυτό της Πάτρας, που είναι μάλιστα παλαιότερο και από...


Ένα αρχαίο ωδείο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλα μνημεία της χώρας είναι αυτό της Πάτρας, που είναι μάλιστα παλαιότερο και από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και φιλοξενεί σήμερα ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις. 

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις.

Πιθανότατα κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών. Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε, κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο.

Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του. 

Video: George Sinogeorgos
Πηγή: iefimerida

1 σχόλιο

  1. Καλημέρα,
    ευχαριστώ για την προβολή του βίντεο στο blog σας!
    έχω βγάλει μία σειρά βίντεο από αξιοθέατα της πάτρας, αν θέλετε κάντε εγγραφή στο κανάλι μου γιατί ακολουθούν και άλλα:)

    εδώ θα δείτε βίντεο με το κάστρο της πάτρας https://youtu.be/ADRQBBBbC6I

    εδώ με επίδαυρο https://youtu.be/Q4J8AHkWYBw
    και θα ακολουθήσουν ακόμη και άλλα που έχω βγάλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή