Όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο Μουσείο των Ηρακλειδών, στο Θησείο, εδώ που χτυπά η καρδιά της Αθήνας και του Πολιτισμού.
Όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο Μουσείο των Ηρακλειδών, στο Θησείο, εδώ που χτυπά η καρδιά της Αθήνας και του Πολιτισμού.
Νοέμβριος. Η εκθεσιακή σεζόν 2019-20 ξεδιπλώνεται σταδιακά και το Μουσείο μας έχει ήδη σχεδιάσει και οργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων που αφορούν το φιλότεχνο και φιλομαθές κοινό μας.
Σχολικά προγράμματα, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις, θεματικές παρουσιάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις και τόσα άλλα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά στο Μουσείο των Ηρακλειδών, στο Θησείο, εδώ που χτυπά η καρδιά της Αθήνας και του Πολιτισμού.
Παραστατικές τέχνες και εκπαιδευτικές δράσεις:Ερμηνεία και εμπειρία στο Μουσείο
1.11.19
21η Ετήσια Ενημερωτική Συνάντηση με τίτλο «Παραστατικές τέχνες και εκπαιδευτικές δράσεις: Ερμηνεία και εμπειρία στο Μουσείο».
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα εκπροσωπήσει η συνεργάτιδα του Μουσείου, εικαστικός Ρωξάνη Γιάννου, η ομιλία της οποίας έχει τίτλο: «Aς ταξιδέψουμε στην Κίνα!»
Τόπος: Υπουργείο Πολιτισμού, Αμφιθέατρο, Μπουμπουλίνας 20 – 22.
Ιστορικά ανάλεκτα
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, από τις 12:30 έως τις 13:30, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου θα είναι ο οικοδεσπότης και οδηγός σας στη θεματική παρουσίαση των αυτομάτων της Αλεξανδρινής εποχής με τίτλο: κινείται!
Ένα συναρπαστικό ταξίδι εκεί όπου τη φαντασία, τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, την εξέλιξη τεχνικών, διαδέχεται σταδιακά η τεχνολογική εξέλιξη και πέφτουν σε πρόθυμο, έτοιμο χώμα οι σπόροι της επιστήμης.
Τόπος: Ηρακλειδών 16, Θησείο.
Η ώρα των χρωμάτων
Εργαστήρι Ζωγραφικής Ενηλίκων - Ιστορία και Σημασία των Χρωμάτων σε Ανατολή και Δύση
31/10/2019: Εξερευνώντας το Μπλε
7/11/2019: Εξερευνώντας το Κόκκινο
21/07/2019: Εξερευνώντας το Κίτρινο
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν με μεικτή τεχνική και μεγάλη ποικιλία υλικών, τα δικά τους πολύχρωμα ή μονόχρωμα έργα.
Τα έργα αυτά συνδυάζουν το συναίσθημα με τις σκέψεις, σε μια απόπειρα εξερεύνησης του εντός, σε ένα ασφαλές περιβάλλον γνώσης και ελεύθερης εικαστικής έκφρασης όπου οι έγνοιες της καθημερινής ζωής καταλαγιάζουν και δίνουν τη θέση τους στην ενδυνάμωση και στην αυτογνωσία, μέσα από τη χρήση εικαστικών συμβόλων και συνθηκών.
Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία σχεδίου ή ζωγραφικής: o πειραματισμός, η εξερευνητική διάθεση και η θέληση για δημιουργία είναι τα όπλα μας καθώς αφηνόμαστε στην αγκαλιά της τέχνης και της ελεύθερης, χαλαρής και χαλαρωτικής έκφρασης.
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου, εικαστικός
Συμπόσιο για την ιστορία, τεχνολογία και έρευνα του μπλε χρώματος
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, (10:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.): Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος.
Ομιλητές:
▪ Κωνσταντίνος Μπέλτσιος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
▪ Θωμάς Κατσαρός (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)
▪ Γιώργης Μαγγίνης (Μουσείο Μπενάκη)
▪ Kaori Takahashi (Tokyo University of the Arts)
▪ Γεώργιος Μαστροθεόδωρος (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»)
▪ Σταμάτης Μπογιατζής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
▪ Steven Patterson (Derivan)
▪ Mas Subramanian (Oregon State University)
▪ Μαρία Χατζηδάκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
▪ Jason Hartlove (Nanosys)
Ηρακλειδών 16, είσοδος ελεύθερη (με κράτηση θέσης)
Μια μηχανή από το μέλλον
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, από τις 12:30 έως τις 13:30, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείου θα είναι ο οικοδεσπότης και οδηγός σας στη θεματική παρουσίαση των του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με τίτλο: μια μηχανή από το μέλλον!
Παρουσιάση του κορυφαίου επιτεύγματος του τεχνολογικού πολιτισμού και των γνώσεων των αρχαίων Ελλήνων που αφήνει ακόμα και σήμερα με ανοιχτό το στόμα την ε[πιστημονική κοινότητα.
Τόπος: Ηρακλειδών 16, Θησείο
Οικογενειακές χρωματιστές ιστορίες
Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
Κυριακή 10 & 17 Νοεμβρίου, ώρα 12.30 – 14.00: «Οικογενειακές Χρωματιστές Ιστορίες», Εργαστήρι για παιδιά 8 έως 12 ετών (το πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν και οικογένειες).
Με αφορμή την έκθεση η Μπλε Ώρα, της Όλγας Αλεξοπούλου εξετάζουμε ιστορίες για το χρώμα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Βλέπουμε χρώματα από χώμα, ορυκτά, φυτά και ζώα μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή με μπερδεμένες ονομασίες, μυστικές συνταγές, τρομερά δηλητήρια. Ποιο είναι το πιο δηλητηριώδες χρώμα; Ποιο χρώμα ήταν πιο ακριβό από τον χρυσό; Και ακόμη πιο περίεργες ιστορίες για χρώματα φαγώσιμα, φάρμακα ή καλλυντικά. Έχετε φάει ποτέ ζουζούνια; Σίγουρα ναι! Ποιο χρώμα κλείνει τις πληγές; Με ποιο δηλητηριώδες χρώμα έβαφαν οι γυναίκες το πρόσωπό τους;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση με θέμα το χρώμα στην αρχαία τέχνη με παράλληλη επίδειξη δειγμάτων από αυθεντικά ζωγραφικά έργα και χρωστικές από φυτά, ζώα, ορυκτά.
Οι μαθητές βλέπουν από κοντά αρχαίες και νεώτερες χρωστικές και ζωγραφικά έργα. Παρατηρούν με μεγεθυντικούς φακούς και μικροσκόπιο πετρώματα, φυτά, έντομα, και ρητίνες, που έχουν χρησιμοποιηθεί για κατασκευή χρωστικών και εξετάζουν σπαράγματα ζωγραφικών έργων κατασκευασμένων με αρχαίες και νεώτερες τεχνικές.
Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό και δομημένο με ευελιξία ανάλογα με την ηλικία και το ειδικό ενδιαφέρον, σε μορφή παρουσίασης – συζήτησης και επαφής με τα υλικά και τις τεχνικές. Αντικείμενό του είναι το χρώμα, τόσο ως πρώτη ύλη για την καλλιτεχνική έκφραση, όσο και ως αφορμή για επιστημονική έρευνα.
Περιλαμβάνει πληροφορίες που συνδέονται με τα μαθήματα της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το μάθημα των εικαστικών και τη σχέση του υλικού με το αισθητικό αποτέλεσμα, την τεχνολογία, παρουσιάζοντας την εφαρμογή και εξέλιξη της τεχνολογίας από την απλή λειοτρίβηση μέχρι την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την υγεία την ασφάλεια και τη διατροφή.
Έτσι, η ιστορία και τεχνολογία των χρωστικών, και το πλαίσιο λειτουργίας τους γίνονται ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της αρχαιολογίας, της ιστορίας και του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Σχεδιασμός προγράμματος: Μαρία Χατζηδάκη, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Εκπαιδεύτριες - ομάδα εργασίας (αλφαβητικά): Αναγνωστοπούλου-Σταματοπούλου Κατερίνα, Κυπριανού Δάφνη, Τσάπε Καλλιόπη.
Κόστος: 1ο ευρώ/παιδί, 8 ευρώ 2ο παιδί, 4 ευρώ ο γονέας.
Καλώς Ήλθατε στο Μουσείο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8 έως 12 ετών, με θέμα τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς με την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου, που βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Βιβλιομουσείο», εκδ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας Nelson Jo, Εικονογράφος: Wilkinson Richard) Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο (https://bit.ly/342FsME)
Κόστος: 10 ευρώ, 8 ευρώ το 2ο παιδί.
1o Εργαστήρι: Αρχαία Ρώμη
Στο πρώτο εργαστήρι με έμπνευση από το εκπληκτικό Βιβλιομουσείο θα ταξιδέψουμε στην όμορφη Αρχαία Ρώμη με τα μεγαλόπρεπα παλάτια με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τους αριστοκράτες που κατοικούσαν εκεί περνώντας τις ημέρες τους μελετώντας συγγράμματα και ψυχαγωγούμενοι σε συμπόσια και συγκεντρώσεις ευγενών. Θα ακούσουμε ιστορίες για δυναμικές προσωπικότητες που παράγγελναν τα πορτραίτα τους σε διάσημους τεχνίτες και καλλιτέχνες της εποχής και εμπνευσμένοι από την τοιχογραφία του 1ου αι. μ.Χ. από την Πομπηία που απεικονίζει μια μορφωμένη γυναίκα να κρατά βιβλίο και κονδύλι, θα απεικονίσουμε κι εμείς τους εαυτούς μας σε αυτοπροσωπογραφίες εμπλουτισμένες με αγαπημένα αντικείμενα βάσει των ασχολιών μας και των χαρακτηριστικών μας. Τα πορτραίτα μας θα τα σχεδιάσουμε μαθαίνοντας βασικούς κανόνες σχεδιασμού προσώπου και θα τα ζωγραφίσουμε μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε ακρυλικά και νερομπογιές και θα τα διακοσμήσουμε με μεικτές τεχνικές και στοιχεία κολλάζ.
Μουσείο Ηρακειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο
Πηγή: The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια