Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ένα άγαλμα που απεικονίζει το θεό Έρωτα και υπάρχουν υποψίες ότι είναι προϊόν παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.


Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ένα άγαλμα που απεικονίζει το θεό Έρωτα και υπάρχουν υποψίες ότι είναι προϊόν παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα ύψους 94εκ. που απεικονίζει το θεό έρωτα και εκτιμάται ότι η τιμή του θα φτάσει τις 800.000 στερλίνες σε πλειστηριασμό του οίκου Christie's είναι το μήλον της έριδας μεταξύ του οίκου πλειστηριασμών και του κορυφαίου αρχαιολόγου και αληθινού διώκτη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο, Χρήστου Τσιρογιάννη. 

Ο καθηγητής και κορυφαίος αρχαιολόγος, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, ενώ πριν ήταν στο Κέιμπριτζ ζητά από τον οίκο Κρίστι να ακυρώσει τη δημοπρασία ενός ρωμαϊκού αγάλματος του πρώτου αιώνα λόγω των εικαζόμενων δεσμών των διαβόητων εμπόρων που το διακινούν με πολλές περιπτώσεις διακίνησης παράνομων αρχαιοτήτων. Οι ισχυρισμοί του κ. Τσιρογιάννη σχετίζονται με το άγαλμα που έρωτα που βγαίνει σε δημοπρασία στις 4 Δεκεμβρίου. Το άγαλμα είναι από τα πολυτιμότερα και πιο περίβλεπτα της δημοπρασίας και υπάρχει και στο εξώφυλλο του καταλόγου της βραδιάς.

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ωστόσο ο κ. Τσιρογιάννης ισχυρίζεται ότι διαθέτει τέσσερεις φωτογραφίες του Robin Symes και του συνεργάτη του, Χρήστου Μιχαηλίδη, των οποίων τα αρχεία κατασχέθηκαν από αρχές στην Ελλάδα και την Ιταλία και είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. 

Οι ελληνικές και ιταλικές αρχές έδωσαν στον Χ. Τσιρογιάννη επίσημη πρόσβαση σε κατασχεθέν αρχειακό υλικό, καθώς η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώθηκε σε αρχαιότητες και δίκτυα διακίνησης. Εδώ και πάνω από 13 χρόνια, έχει εντοπίσει περίπου 1.100 λεηλατημένα αντικείμενα σε δημοπρασίες, εμπορικές γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές. Κοινοποιώντας την έρευνά του Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές αρχές, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του επαναπατρισμού πολλών αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Giacomo Medici, που καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2004, για διακίνηση κλεμένων αρχαιοτήτων και του Gianfranco Becchina, που καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2011 για παράνομη ενασχόληση με αρχαιότητες. Ο κ. Τσιρογιάννης λέει ότι αυτοί ήταν οι κυριότεροι προμηθευτές κλασικών αρχαιοτήτων στον Symes και στον Μιχαηλίδη. Η πιο πρόσφατη υπόθεση που αφορά τον Symes είναι αυτή του 2016, όταν , η ιταλική και η ελβετική αστυνομία ανέκτησαν μαρμάρινα αγάλματα και άλλους θησαυρούς κλεμμένους από την Ιταλία. Όλα ήταν αποθηκευμένα από τον Symes στο Freeport της Γενεύης στην Ελβετία.

Ο Τσιρογιάννης δήλωσε ότι ο οίκος Christie απέτυχε να κάνει επαρκείς ελέγχους και να συνεργαστεί με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. 

Στον κατάλογο της δημοπρασίας το άγαλμα φαίνεται ως ιδιοκτησία ενός «κυρίου». Όσο για την προέλευση, ανήκε στον Roger Peyrefitte (1907-2000), Παρίσι, που είχε από τον ντίλερ Nicolas Landau στα τέλη της δεκαετίας του 1960. 

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ο Τσιρογιάννης θεωρεί τη φράση απαράδεκτη και την προέλευση του έργου αβέβαιη και καλεί τον οίκο να αποσύρει το κομμάτι. Ο ίδιος έχει εντοπίσει πολλές αρχαιότητες και εξαιτίας του έχουν ακυρωθεί «ύποπτες» δημοπρατήσεις, ενώ είπε ότι οι οίκοι αποφεύγουν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία. 

Περιέγραψε το άγαλμα του Έρωτα ως «ένα εξαιρετικά σημαντικό και όμορφο αντικείμενο», προσθέτοντας: «Η επένδυση και η φήμη του δυνητικού αγοραστή θα διακυβευθούν αν, εν ευθέτω χρόνω, εμφανιστεί οποιαδήποτε απόδειξη της παράνομης καταγωγής του έργου».

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Εκπρόσωπος του οίκου Christie δήλωσε: «Μετά από εκτεταμένες έρευνες, δεν βρήκαμε λόγους για τους οποίους ο τίτλος για πώληση μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Christie's δεν θα πουλήσει τίποτα όταν έχει λόγο να πιστεύει ότι έχει κλαπεί ή δεν είναι αυθεντικό» και προσθέτει: «Δημιουργούμε εκ των προτέρων τους καταλόγους μας για να επιτρέψουμε να αναδειχθούν τυχόν πρόσθετες πληροφορίες στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε ότι πωλούνται μόνο αντικείμενα με σωστό τίτλο. Στέλνουμε επίσης τους καταλόγους μας σε όλες τις πρεσβείες και σε όσους κατέχουν αρχεία ως πρόσθετη προστασία».

Ο κ. Τσιρογιάννης διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έλαβε κατάλογο από τον οίκο Christie's. 

Πηγή: The TOC, με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια