Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δείτε πώς το MoMA προσπαθεί να σώσει τις παλιότερες φωτογραφίες της συλλογής του

Οι δαγκεροτυπίες του Girault de Prangey, από τις παλιότερες φωτογραφίες του MoMA, συντηρούνται με προσοχή και τη συνδρομή της επιστή...



Οι δαγκεροτυπίες του Girault de Prangey, από τις παλιότερες φωτογραφίες του MoMA, συντηρούνται με προσοχή και τη συνδρομή της επιστήμης.

Το MoMA, μαζί με την εξειδικευμένη συντηρήτρια Lee Ann Daffner, προσπαθεί να σώσει τις παλαιότερες φωτογραφίες της συλλογής του οι οποίες καταστρέφονται από τα ίδια τους τα υλικά. 

Πρόκειται για δύο δαγκεροτυπίες σε μία ασημένια πλάκα του Γάλλου αριστοκράτη Joseph-Philibert Girault de Prangey οι οποίες λήφθηκαν το 1842, τρία μόλις χρόνια από τη χρονιά που η δαγκεροτυπία συστήθηκε στον κόσμο. Οι λήψεις του Girault de Prangey είναι από τα πλέον πολύτιμα κομμάτια της συλλογής του MoMA ωστόσο η συγκεκριμένη πλάκα έχει υποστεί μεγάλες φθορές.    

Οι πλάκες της δαγκεροτυπίας είναι κατασκευασμένες από ασήμι, γεγονός που τις καθιστά ευαίσθητες και δύσκολες στο να καθαριστούν, ενώ είναι εξαιρετικά εύθραυστες. «Δυστυχώς η εικόνα κυριολεκτικά κάθεται στην επιφάνεια της ασημένιας πλάκας και μπορεί πολύ εύκολα να φύγει όταν η πλάκα καθαρίζεται με το πινέλο», λέει η Daffner. «Η συντήρηση είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας γι αυτές τις πλάκες», προσθέτει.


Για τη συντήρηση η Daffner αφαιρεί την πλάκα από το περίβλημα, καθαρίζει τη σκόνη με προσοχή ενώ χρησιμοποιεί ειδικά χημικά υλικά. «Υπάρχει πραγματική τέχνη και επιστήμη στο καθάρισμα», αναφέρει η Daffner. «Όχι μόνο πρέπει να ξέρεις τις μεθόδους, τα υλικά και τους τύπους της φθοράς αλλά πρέπει να ξέρεις και πότε να σταματάς», σημειώνει χαρακτηριστικά.  


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια