Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακάλυψη απεικόνισης δαίμονα σε αρχαία ανάγλυφη πλάκα Ασσυρίων εξορκιστών

Το σχέδιο του δαίμονα παραμελήθηκε για δεκαετίες. Η απεικόνιση εμφανίζεται εδώ με κόκκινο χρώμα.  (Εικόνα: © Staatliche Museen zu Berli...


Ανακάλυψη απεικόνισης δαίμονα σε αρχαία ανάγλυφη πλάκα Ασσυρίων εξορκιστών
Το σχέδιο του δαίμονα παραμελήθηκε για δεκαετίες. Η απεικόνιση εμφανίζεται εδώ με κόκκινο χρώμα. (Εικόνα: © Staatliche Museen zu Berlin - Vorderasiatisches Museum/Photograph by Olaf M. Tessmer)
Η εικόνα ενός δαίμονα, στον οποίο αποδίδονταν κρίσεις επιληψίας, ανακαλύφθηκε σε μια ασσυριακή πήλινη πλάκα, ηλικίας 2.700 ετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, ο ασσυριολόγος Τρόελς Πανκ Άρμπελ, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εξέταζε την πλάκα στο Μουσείο Μέσης Ανατολής (Vorderasiatisches Museum) στο Βερολίνο όταν αντιλήφθηκε την εικόνα του δαίμονα- με κέρατα, ουρά και μια διχαλωτή γλώσσα ερπετού.

Η ανάγλυφη πλάκα προήλθε από τη βιβλιοθήκη μιας οικογένειας εξορκιστών του 650 π.Χ. στην πόλη Ασούρ, στο σημερινό βόρειο Ιράκ- αλλά θεωρείται πως πιθανότατα να αντιγράφηκε από ακόμα αρχαιότερα κείμενα. Είναι γραμμένη σε σφηνοειδή γραφή και περιλαμβάνει θεραπείες για σπασμούς, «τικ» και άλλες ακούσιες κινήσεις μυών- κάτι που περιγραφόταν ως «Μπενού» από τους Ασσυρίους και σήμερα εκλαμβάνεται ως συμπτώματα επιληψίας. Ωστόσο, οι αρχαίοι Ασσύριοι πίστευαν πως οφειλόταν σε δαίμονες.

«Ήμουν ο πρώτος που πρόσεξε την απεικόνιση, αν και το κείμενο ήταν γνωστό σε ερευνητές εδώ και δεκαετίες» είπε στο Live Science ο Άρμπελ μέσω email, «οπότε δεν φαίνεται εύκολα σήμερα, εκτός και αν κάποιος ξέρει ότι είναι εκεί, λόγω της φθοράς».

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο Le Journal des Medecines Cuneiformes, ο Άρμπελ περιγράφει τον δαίμονα με «κυρτά κέρατα, γλώσσα ερπετού και πιθανότατα ένα μάτι σαν ερπετού...το πλάσμα έχει μια μακριά ουρά δίπλα στο αριστερό πόδι».

Ανακάλυψη απεικόνισης δαίμονα σε αρχαία ανάγλυφη πλάκα Ασσυρίων εξορκιστών
Η 2.700 ετών σχεδιαστική απεικόνιση του δαίμονα που σύμφωνα με τους Ασσύριους προκαλούσε σπασμωδικές κρίσεις ή επιληψία εντοπίστηκε σε αρχαία ανάγλυφη πλάκα. (Εικόνα: Troels Pank Arbøll)
Σύμφωνα με τον ερευνητή, το κείμενο ασχολείται με τον δαίμονα που προκαλούσε «Μπενού» εκ μέρους του Σιν, θεού της σελήνης στη Μεσοποταμία. Οι αρχαίοι Ασσύριοι πίστευαν ότι η επιληψία σχετιζόταν με την τρέλα, και ότι και τα δύο προκαλούνταν από τον θεό της σελήνης. Η αρχαία αυτή αντίληψη αντικατοπτρίζεται στην αγγλική λέξη για την τρέλα (lunacy), που υποδεικνύει σύνδεση με τη σελήνη- luna στα λατινικά.


Οι απεικονίσεις σε ανάγλυφες πλάκες με σφηνοειδή γραφή είναι σπάνιες, και αυτές των δαιμόνων ακόμα πιο σπάνιες: «Η συγκεκριμένη αποτελεί απεικόνιση του ίδιου του δαίμονα, σε σύγκριση με άλλες απεικονίσεις, που γενικά αποδίδουν μια φιγούρα που προετοιμάζεται κατά τη διάρκεια τελετής για την απομάκρυνση της ασθένειας» είπε ο Άρμπελ.

Οι Ασσύριοι δεν διαχώριζαν τη μαγεία από την ιατρική, και «μαγικές» μέθοδοι όπως τελετές και ψαλμοί χρησιμοποιούνταν μαζί με θεραπείες που θα εκλαμβάνονταν σήμερα ως ιατρικές- όπως π.χ. φίλτρα, αλοιφές και επίδεσμοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια