Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του Νικόλαου Πλαστήρα

Η ηγεσία του κινήματος του 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή: Συνταγματάρχες Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σ...


Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του Νικόλαου Πλαστήρα
Η ηγεσία του κινήματος του 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή: Συνταγματάρχες Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της επανάστασης Γ. Παπανδρέου, στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, Μουσουνίτσα
 (φωτ.: Γεννάδιος Βιβλιοθήκη)
Με το σύνθημα «Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα», ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας διοργανώνει εκδήλωση για τη συγκέντρωση πόρων προκειμένου να κατασκευαστεί η κατάλληλη προθήκη για την έκθεση της μεγάλης στολής του στρατηγού Πλαστήρα.

Η μεγάλη στολή του Ν. Πλαστήρα, όπως και όλα τα αντικείμενα που ανήκαν στον μεγάλο Καρδιτσιώτη, περιήλθαν στο μουσείο από τη δωρεά που έκανε στο δήμο Καρδίτσας μετά το θάνατό του η αδελφή του Πλαστήρα, Αγγελική Μπουμπάρα.

Το υλικό αυτό εκτίθεται σήμερα στο μουσείο πόλης οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στον Πλαστήρα ως στρατιωτικό, ως εθνικό σύμβολο μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, ως πολιτικό αλλά και ως απλό άνθρωπο. Ξεχωριστά, ενσωματωμένη σε μια εικαστική εγκατάσταση, εκτίθεται η καρδιά του, ως συμβολική απόδοση της απόλυτης προσφοράς στον τόπο του.

Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του Νικόλαου Πλαστήρα
Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Αβδελίδη, πρόεδρος του Συλλόγου και η Ξένια Παπαθανασίου, οργανωτική υπεύθυνη της εκδήλωσης, τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την αγορά της προθήκης της μεγάλης στολής. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κιέριον, αίθουσα Αφροδίτη, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 20:30.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί την τελευταία δεκαπενταετία, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ώστε το παλιό «Λαογραφικό μουσείο» του δήμου Καρδίτσας να μετασχηματιστεί σε έναν χώρο αφιερωμένο στην έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας και της περιοχής της, το «Μουσείο Πόλης Καρδίτσας» παραμένει ημιτελές.

Σημαντικά αντικείμενα, όπως η μεγάλη στολή του Πλαστήρα εξακολουθούν να μην εκτίθενται, παρότι έχουν συντηρηθεί εξαιρετικά, χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού. Ένα άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο το οποία εμποδίζει την «επικοινωνία» του μουσείου με το κοινό, είναι επίσης η έλλειψη επεξηγηματικών κειμένων και εποπτικών μέσων, ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα όπως μας ενημέρωσε η δρ Φωτεινή Λέκκα, επιστημονική υπεύθυνη του μουσείου. Το Μουσείο Πόλης χρειάζεται τη στήριξη όλων, συνεχίζει, ώστε η αίθουσα Νικολάου Πλαστήρα, στον δεύτερο όροφο του μουσείου, μια αίθουσα η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων και την καρδιά του, να συμπεριλάβει και το σημαντικό αυτό ιστορικό κειμήλιο.


Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Α. Ζώη.

Δεν υπάρχουν σχόλια