Ο παρών χάρτης Google δημιουργήθηκε για να συμπεριλάβει 84 οικοδομήματα, τα οποία εξετάστηκαν στην διπλωματική εργασία του Μίλτου...
Ο παρών χάρτης Google δημιουργήθηκε για να συμπεριλάβει 84 οικοδομήματα, τα οποία εξετάστηκαν στην διπλωματική εργασία του Μίλτου Κυλινδρέα με τίτλο «Ο τετράστυλος πρόστυλος ναός σε σχέση με τον δίστυλο εν παραστάσι οίκο κατά την Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική περίοδο», η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της περάτωσης του Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσής του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015.
Ο κύριος στόχος του παρόντος εγχειρήματος είναι η οπτικοποίηση της αρχιτεκτονικής εξέλιξης των οικοδομημάτων από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο μέσω της παρουσίασης της γεωγραφικής τους τοποθεσίας σε όλη την Μεσόγειο, και σε συνδυασμό με τα τυπολογικά (ρυθμός, τύπος, χρονολόγηση) και μετρικά δεδομένα (διαστάσεις, λόγοι) τους στον χάρτη. Εντός του χάρτη περιλαμβάνεται κείμενο που επεξηγεί τους λόγους με βάση τους οποίους μπορεί να παρατηρηθεί η μορφολογική εξέλιξη των μνημείων ανάλογα με την εποχή που κατασκευάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πραγματοποιήθηκε ο ακριβής εντοπισμός των θεμελίων καθενός από τα 84 οικοδομήματα που παρουσιάζονται στον χάρτη. Η χρωματική διαβάθμιση των σημείων αποδόθηκε με βάση τον ρυθμό των αρχιτεκτονημάτων.
Για την αναπαράσταση των διαφορετικών τύπων και ρυθμών των οικοδομημάτων, προκρίθηκε η σχεδίαση πέντε κατόψεων και πέντε όψεων αντίστοιχα σε AutoCAD από την αρχιτέκτονα Λίνα Γκεσούλη.
Η ομάδα του Διπύλου συνέβαλε στη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη.
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος εδώ.
Πηγή: Μ. Κυλινδρέας
Δεν υπάρχουν σχόλια