Η Άρτα, ως ένας τόπος που συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας, αποτελεί όπως φαίνεται ένα διαρκ...
Η Άρτα, ως ένας τόπος που συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας, αποτελεί όπως φαίνεται ένα διαρκές πεδίο ανακαλύψεων για την αρχαιολογική σκαπάνη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την περίοδο η διαδικασία ανασκαφής ενός άγνωστου ώς σήμερα μεσοβυζαντινού ναού. Στα δυτικά περίχωρα της Αρτας, στην περιοχή Τοπ Αλτί και την περιοχή Ελεούσας, στη δεξιά όχθη του Αράχθου, ανασκάφτηκε τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας ένα μεσοβυζαντινό μνημείο που αποτελούσε το καθολικό μονής, για την οποία δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες.
Πρόκειται για έναν ναό μνημειακών διαστάσεων ο οποίος διατηρείται σε ύψος πάνω από τρία μέτρα, καθώς βρίσκεται επιχωμένος στις αποθέσεις του Αράχθου και θεωρείται εξαιρετικό εύρημα.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων και των πρώτων συμπερασμάτων της ανασκαφικής έρευνας έχει ήδη γίνει από την ανασκαφέα και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, υπό τον τίτλο «Άρτα. Ενας άγνωστος μεσοβυζαντινός ναός στην περιοχή Τοπ Αλτί. Πρώτα συμπεράσματα», στον συλλογικό τόμο «Κτίτωρ. Αφιέρωμα στον δάσκαλο Γεώργιο Βελένη» (Θεσσαλονίκη 2017).
Οπως δείχνουν τα ευρήματα από την ανασκαφή, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η είσοδος στο μνημείο γινόταν από ένα εντυπωσιακό πρόπυλο, ο τύπος του οποίου ήταν άγνωστος έως πρόσφατα στην εκκλησιαστική ναοδομία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενώ στις αψίδες του ναού διατηρούνται τμήματα εξαίρετων τοιχογραφιών, που θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στη μεσοβυζαντινή περίοδο (Βήμα, Διακονικό) και τον 13ο αι. (Πρόθεση). Επιπλέον το συγκρότημα περιελάμβανε μεγάλη πτέρυγα κελιών, ενώ δεν λείπουν και ενδείξεις για τις διάφορες ασχολίες των μοναχών, όπως η παραγωγή ελαιολάδου.
Το μνημειακό συγκρότημα πιθανότατα χτίστηκε κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. και υπέστη αρκετές προσθήκες και μετασκευές έως τον 13ο αιώνα.
Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν σημαντικοί μεσοβυζαντινοί ναοί όπως ο Αγιος Δημήτριος του Κατσούρη, ο Αγιος Βασίλειος της Γέφυρας, ο Αγιος Νικόλαος της Ροδιάς, των οποίων η ύπαρξη προσθέτει νέα στοιχεία στην οικιστική ανάπτυξη και τη μνημειακή τοπογραφία της περιοχής.
Πηγή: Φ. Καραμήτσος, Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια