Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπόγειος ναός με σαρκοφάγο του 6ο αι. π.Χ. βρέθηκε στο Ρωμαϊκό Forum

Ένας υπόγειος ναός με τάφο, που περιείχε σαρκοφάγο κατασκευασμένη από τούφα (tufa:  πορώδης μορφή τραβερτίνης)  και συνδέεται με κατασ...

Υπόγειος ναός με σαρκοφάγο του 6ο αι. π.Χ. βρέθηκε στο Ρωμαϊκό Forum

Ένας υπόγειος ναός με τάφο, που περιείχε σαρκοφάγο κατασκευασμένη από τούφα (tufa: πορώδης μορφή τραβερτίνης) και συνδέεται με κατασκευή που μοιάζει με βωμό, βρέθηκε στο Ρωμαϊκό Forum σύμφωνα με δηλώσεις της Alfonsina Russo, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου.

Ο χώρος πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος ενός Ηρώου, μιας τιμητικής περιοχής αφιερωμένη στον ιδρυτή της Ρώμης, Ρωμύλο, συμπλήρωσε στις δηλώσεις της.

Η σαρκοφάγος είναι κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό που είναι κατασκευασμένο το Καπιτώλιο, έχει μήκος περίπου 1,40 μέτρα και πιστεύεται ότι χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ..

Το εύρημα βρέθηκε δίπλα στο συγκρότημα της Κουρίας (Curia - Comitium), λίγα μέτρα μακριά από το φημισμένο Lapis Niger, το οποίο οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι έφερε κακή τύχη επειδή συνδέθηκε με το θάνατο του Ρωμύλου, δήλωσε η Russo.

Υπόγειος ναός με σαρκοφάγο του 6ο αι. π.Χ. βρέθηκε στο Ρωμαϊκό Forum

Αναλυτική παρουσίαση του ευρήματος θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την Παρασκευή. «Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη» δήλωσε η Russo στους δημοσιογράφους. «Το Forum δεν παύει ποτέ να μας δίνει καταπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς».

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφής που «ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο για να γιορτάσει και να τιμήσει τις ανακαλύψεις του φημισμένου αρχαιολόγου Giacomo Boni στις αρχές του 20ού αιώνα», ανέφερε η Russo.

Ο υπόγειος θάλαμος βρίσκεται κάτω από την κλίμακα εισόδου στο κλιμακοστάσιο της Κουρίας (Curia), του κτιρίου της  Συγκλήτου. Οι νέες σκάλες εισόδου χτίστηκαν τη δεκαετία του 1930 από τον Alfonso Vartoli.

Η Russo δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο βωμός έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Ρωμύλος είχε ταφεί.

Η παραπάνω εκτίμηση συναντάται και σε αναφορά του αρχαίου Ρωμαίου ιστορικού Βάρρωνος, δήλωσε η διευθύντρια του Κολοσσαίου στους δημοσιογράφους.

«Δεν είναι τυχαίο», ανέφερε η Russo, «ότι ο υπόγειος βωμός είναι τοποθετημένος τόσο κοντά στον Lapis Niger».

Η συνολική ανασκαφή και η εκτίμηση ότι το μνημείο συνδέεται με τη λατρεία του Ρωμύλου και την προέλευση της Ρώμης θα παρουσιαστεί από την Russo και ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στην ανακάλυψη.

Τέτοιες υπόγειες δομές της ρωμαϊκής περιόδου περιέχουν συχνά κόγχες που λειτουργούσαν ως σημεία ταφής.

Ο όρος "Hypogeum" μπορεί επίσης να αναφέρεται σε οποιοδήποτε παλαιό κτίριο ή τμήμα κτιρίου που χτίστηκε κάτω από το έδαφος όπως η σειρά των σηράγγων κάτω από το Κολοσσαίο που κρατούσε σκλάβους (κυρίως αιχμάλωτους από πολεμικές επιχειρήσεις) και άγρια ζώα, έτοιμους να πολεμήσουν στους αγώνες των μονομάχων. Τα ζώα και οι σκλάβοι μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μέσα από τους καταπακτές κάτω από την αμμώδη σκηνή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας μονομαχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια