Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γυναικείος σκελετός 9.900 ετών βρέθηκε στο Μεξικό

Υποβρύχια εξερεύνηση του σπηλαίου Chan Hol, κοντά στο Tulum του Μεξικού Ένας σκελετός που ανακαλύφθηκε στις βυθισμένες σπηλιές στο T...


Γυναικείος σκελετός 9.900 ετών βρέθηκε στο Μεξικό
Υποβρύχια εξερεύνηση του σπηλαίου Chan Hol,
κοντά στο Tulum του Μεξικού
Ένας σκελετός που ανακαλύφθηκε στις βυθισμένες σπηλιές στο Tulum ρίχνει νέο φως στους πρώτους αποίκους του Μεξικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE από τον Wolfgang Stinnesbeck του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Η ανθρώπινη παρουσία στη χερσόνησο του Γιουκατάν του Μεξικού εντοπίζεται τουλάχιστον στην τελευταία περίοδο του Πλειστόκενου (πριν από 126.000-11.700 χρόνια). Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για αυτούς τους πρώτους αποίκους του Μεξικού προέρχονται από εννέα καλά διατηρημένους ανθρώπινους σκελετούς που βρέθηκαν στις βυθισμένες σπηλιές και καταβόθρες κοντά στο Tulum στην Quintana Roo του Μεξικού.

Εδώ, ο Stinnesbeck και οι συνάδελφοί του περιγράφουν ένα νέο, 30% ως προς την πληρότητά του σκελετό, που ονομάστηκε συμβατικά «Chan Hol 3» και βρέθηκε στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Chan Hol μέσα στο σύστημα σπηλαίων του Tulum. Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια μη επιβλαβή μέθοδο χρονολόγησης και διενήργησαν κρανιομετρικές μετρήσεις, τις οποίες σύγκριναν με άλλα 452 κρανία από τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική αλλά και με άλλα κρανία που βρέθηκαν στα σπήλαια του Tulum.

Γυναικείος σκελετός 9.900 ετών βρέθηκε στο Μεξικό
Ο σκελετός βρέθηκε στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Chan Hol κοντά στην πόλη Tulúm στη χερσόνησο Yucatán του Μεξικού
Η ανάλυση έδειξε ότι ο Chan Hol 3 ήταν πιθανότατα γυναίκα, περίπου 30 ετών την στιγμή του θανάτου, και έζησε τουλάχιστον πριν από 9.900 χρόνια. Το κρανίο της ανήκει σε ένα μεσοκεφαλικό μοτίβο (ούτε ιδιαίτερα ευρύ ή στενό, με ευρεία ζυγωματικά και επίπεδο μέτωπο), όπως τα τρία άλλα κρανία από τα σπήλαια του Tulum που χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση. Σε όλα τα κρανία του Tulum εντοπίστηκαν ίχνη τερηδόνας στην οδοντοστοιχία, υποδεικνύοντας ενδεχομένως μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα γνωστά κρανία της Αμερικής  σε παρόμοια ηλικιακή κλίμακα, τα οποία τείνουν να είναι μακρά και στενά ενώ φέρουν φθαρμένα δόντια (που υποδεικνύουν σκληρά τρόφιμα στη διατροφή τους) χωρίς κοιλότητες.

Αν και οι ερευνητές περιορίζονται από τη σχετική έλλειψη αρχαιολογικών στοιχείων για τους πρώιμους εποίκους σε ολόκληρη την Αμερική, οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι αυτά τα κρανιακά πρότυπα υποδηλώνουν την παρουσία τουλάχιστον δύο μορφολογικά διαφορετικών ανθρώπινων ομάδων που ζουν χωριστά στο Μεξικό κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο.

Γυναικείος σκελετός 9.900 ετών βρέθηκε στο Μεξικό
Ομάδα από το John Moores University του Λίβερπουλ , που συμμετέχει στην περιγραφή του σκελετού Ixchel και στις συγκρίσεις με άλλους σκελετούς από το Κεντρικό Μεξικό και τη Βραζιλία. Ο Δρ Sam Rennie (δεξιά) και ο καθηγητής Silvia Gonzalez (αριστερά).
Και προσθέτουν: «Οι σκελετοί του Tulúm δείχνουν ότι είτε περισσότερες από μία ομάδα ανθρώπων έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πρώτες, είτε ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για μια μικρή ομάδα πρώιμων κατοίκων που ζούσε απομονωμένη στη χερσόνησο Γιουκατάν να αναπτύξει μια διαφορετική μορφολογία του κρανίου. Επομένως, η ιστορία της πρώιμης εγκατάστασης της Αμερικής φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη και να έχει συμβεί νωρίτερα από ό,τι είχε προηγουμένως υποτεθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια