Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί: ανασκάπτοντας ένα πρώιμο αστικό κέντρο στα Μεσόγεια Αττικής

Αεροφωτογραφία τμήματος του οικισμού της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί. Οι κ.κ. Κ. Ντούνη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής...


Ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί: ανασκάπτοντας ένα πρώιμο αστικό κέντρο στα Μεσόγεια Αττικής
Αεροφωτογραφία τμήματος του οικισμού της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί.
Οι κ.κ. Κ. Ντούνη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) και Π. Μιχαηλίδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) πραγματοποιούν διάλεξη με θέμα "Ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί: ανασκάπτοντας ένα πρώιμο αστικό κέντρο στα Μεσόγεια Αττικής" την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα).

Ο οικισμός της Πρώιμης εποχής χαλκού στο Κορωπί αποτελεί τον μεγαλύτερο έως σήμερα οικισμό της εποχής αυτής στην Αττική. Από την δεκαετία του 80’ έως σήμερα, οι σωστικές ανασκαφές της Β΄ ΕΠΚΑ και εν συνεχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής έφεραν στο φως εκτεταμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και πλήθος ποικίλων ευρημάτων. 

Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο δημόσιων και ιδιωτικών έργων (2013-2020) επιβεβαίωσε την έκταση του οικισμού και απέδωσε νέα στοιχεία που αφορούν στην ευρύτερη πολεοδομική οργάνωσή του, στις οικιακές ασχολίες (αποθήκευση, προετοιμασία τροφής κλπ) στις βιοτεχνικές δραστηριότητες όπως η μεταλλουργία και η κατασκευή λίθινων εργαλείων και στο εμπόριο. 

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την συστηματική μελέτη της κεραμικής και των λίθινων εργαλείων αποκάλυψαν το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κατοίκων που συμμετέχουν ενεργά στο δίκτυο ανταλλαγών που χαρακτηρίζει το Αιγαίο την περίοδο αυτή και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες μιας προηγμένης τεχνολογικά και αναπτυγμένης οικονομικά κοινωνίας.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια