Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση θριαμβικής αψίδας στην Ανάζαρβο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στην αψίδα της  Αναζάρβου , μίας εκ των σημαντικότερων αρχαίων πόλεων της Κιλικίας που συγκατα...

Αποκατάσταση θριαμβικής αψίδας στην Ανάζαρβο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στην αψίδα της Αναζάρβου, μίας εκ των σημαντικότερων αρχαίων πόλεων της Κιλικίας που συγκαταλέγεται στον προσωρινό κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η αψίδα χτίστηκε για να τιμήσει τη νίκη των Ρωμαίων εναντίον των Περσών τον 3ο αιώνα. Με τα πρόσφατα έργα αποκατάστασης που έγιναν στην περιοχή, η θριαμβική αψίδα κέρδισε λίγο από την παλιά της δόξα.

Χρονολογείται πιθανότατα στα χρόνια της Δυναστείας των Σεβήρων και είναι η μοναδική του είδους της στην επαρχία Αδάνων. Στη νότια πρόσοψη της αψίδας, καθένα από τα τρία ανοίγματα ξεχωρίζει ζευγάρι κιόνων από μαύρο γρανίτη. Σε κάθε πλευρά της υψηλής κεντρικής αψίδας στη βόρεια πρόσοψη υπήρχε μία εσοχή για αγάλματα. 

Ο Fatih Gülşen, μέλος του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çukurova και επιστημονικός σύμβουλος των ανασκαφών, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι το έργο αποκατάστασης της αψίδας ξεκίνησε το 2018.


Αποκατάσταση θριαμβικής αψίδας στην Ανάζαρβο
Η αψίδα πριν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Αποκατάσταση θριαμβικής αψίδας στην Ανάζαρβο
Η αψίδα μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκαν αρχικά μελέτες για τη σύσταση του εδάφους όπου εδράζεται η αψίδα και, στην συνέχεια προέβησαν σε εργασίες ενίσχυσής του. Κατόπιν, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην αψίδας μήκους 28 μέτρων, ύψους 5,40 μέτρων και ύψους 14 μέτρων.



«Η αρχαία πόλη της Αναζάρβου, βρίσκεται στη νότια επαρχία των Αδάνων, είναι γνωστή για το θέατρο, το αμφιθέατρο, το στάδιο και την κύρια οδό που περιστοιχιζόταν από συνεχείς κιονοστοιχίες, μήκους 2.700 μέτρων και πλάτους 34 μέτρων. Η θριαμβική αψίδα, που χτίστηκε στη μνήμη της νίκης των Ρωμαίων στην αρχαία πόλη κατά των Περσών τον 3ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του τόπου».

«Η Αψίδα του Θριάμβου, αποτελούμενη από τρεις αψίδες και έξι κίονες, βρίσκεται στην αφετηρία του πρώτου διπλού δρόμου στον κόσμο και είναι μία από τις μεγαλύτερες μνημειακές πύλες της πόλης στην Ανατολία. Αποκαταστήσαμε τους λίθους στην αψίδα, που ήταν σε κακή κατάσταση και έθετε όλο το κτίσμα σε κίνδυνο. Αντικαταστήσαμε επίσης τους θρυμματισμένους λίθους με νέο υλικό», είπε.

Μετά την θριαμβική αψίδα, οι ανασκαφικές εργασίες και οι εργασίες αναστήλωσης θα ξεκινήσουν σε ένα τμήμα 200 μέτρων του κύριου δρόμου, δήλωσε ο Gülşen.


Δεν υπάρχουν σχόλια