Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οργή στο Νησί του Πάσχα: Ημιφορτηγό κατέστρεψε ένα Μοάι

Το φορτηγό κατέστρεψε ένα Μοάι μαζί με την βάση του Ο οδηγός, που δεν βρισκόταν στο όχημα την ώρα εκείνη, και είχε προφανώς ξεχάσει να...

Οργή στο Νησί του Πάσχα: Ημιφορτηγό κατέστρεψε ένα Μοάι
Το φορτηγό κατέστρεψε ένα Μοάι μαζί με την βάση του
Ο οδηγός, που δεν βρισκόταν στο όχημα την ώρα εκείνη, και είχε προφανώς ξεχάσει να βάλει το χειρόφρενο, κατηγορείται για καταστροφή εθνικού θησαυρού.

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που προκάλεσε ένα ημιφορτηγό σε ιερό λίθινο άγαλμα στο νησί του Πάσχα. 

Ο δήμαρχος Πέδρο Εντμουντς Παόα έθεσε σε ισχύ περιορισμούς στην κίνηση οχημάτων στην περιοχή μετά από τη σύγκρουση του φορτηγού κάνοντας λόγο στα τοπικά ΜΜΕ για «ανυπολόγιστη» ζημιά.

Για το περιστατικό συνελήφθη την Κυριακή ένας Χιλιανός άνδρας ο οποίος μένει μόνιμα στο νησί. 

Ο άνδρας, που δεν βρισκόταν στο όχημα την ώρα εκείνη, και είχε προφανώς ξεχάσει να βάλει το χειρόφρενο, κατηγορείται για καταστροφή εθνικού θησαυρού, όπως αναφέρει το BBC

Μάλιστα, μετά το περιστατικό ακόμα και η πλατφόρμα στην οποία στηριζόταν το άγαλμα καταστράφηκε ολοσχερώς. 

«Όλοι αποφάσισαν να μην θεσπίσουν κανόνες κυκλοφορίας όταν πρόκειται για οχήματα σε ιερούς χώρους – αλλά εμείς ως συμβούλιο μιλούσαμε για τους κινδύνους και γνωρίζαμε πολύ καλά τι θα σήμαινε η αύξηση στον αριθμό των τουριστικών και των κατοίκων», δήλωσε ο Παόα στην εφημερίδα El Mercurio. «Δεν μας άκουσαν και αυτό είναι το αποτέλεσμα» πρόσθεσε. Σε ανάρτησή τους στο Facebook, η κοινότητα των ιθαγενών Ma’u Henu ανέφερε ότι «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ζωτικής σημασίας»

«Δεν είναι απλά αρχαιολογικά απομεινάρια, είναι ιερά στοιχεία μιας ζώσας κουλτούρας και κυρίαρχα για την οπτική του κόσμου μας των Ράπα Νούι»

Στο νησί υπάρχουν περίπου 1.000 αγάλματα γνωστά ως Μοάι, τα οποία σκαλίστηκαν από τους αυτόχθονες κατοίκους Ραπά Νούι μεταξύ του 1.400 και του 1.650 μ.Χ. και τα οποία επισκέπτονται περίπου 12.000 τουρίστες κάθε μήνα. 

Για τους Ράπα Νούι, τα λίθινα αγάλματα είναι φιγούρες πνευματικής αφοσίωσης, που ενσωματώνουν το πνεύμα ενός εξέχοντος προγόνου. Το καθένα από αυτά θεωρείται ως η ζωντανή ενσάρκωσή του. 

Πηγή: Protagon


Δεν υπάρχουν σχόλια