Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Φάρος του Νέρωνα θα λάμψει ξανά στα αρχαία Πάταρα

Ο αρχαίος φάρος των Πατάρων, που κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του Νέρωνα, το 64 μ.Χ., πρόκειται να αναστηλωθεί και να λάμψει ξανά, μ...

Ο Φάρος του Νέρωνα θα λάμψει ξανά στα αρχαία Πάταρα

Ο αρχαίος φάρος των Πατάρων, που κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του Νέρωνα, το 64 μ.Χ., πρόκειται να αναστηλωθεί και να λάμψει ξανά, μετά από αιώνες, στις όχθες του Κας στη νότια Αττάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της καθηγήτριας Havva İşkan Işık από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Akdeniz, ο φάρος θα ανακατασκευαστεί με τους αρχικούς λίθους του. «Ο φάρος είναι το πιο συναρπαστικό αρχαίο έργο τέχνης στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρχαίος φάρος, ύψους 30 μέτρων, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της χώρας, πρόσθεσε η Işık.

«Μετά την αποκατάσταση, τα φώτα του Φάρου των Πατάρων θα λάμψουν κατά έναν τρόπο για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς ναυτικούς», είπε.



Η καθηγήτρια παρατήρησε ότι παρόλο που ο φάρος δεν είναι ο παλαιότερος του είδους του στον κόσμο, εξακολουθεί να έχει ιστορική σημασία για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Ο Φάρος του Νέρωνα έχει τεράστια δυνατότητα να προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό τουριστών», ανέφερε. «Η κυβέρνηση έχει δηλώσει το έτος 2020 ως έτος των Πατάρων. Ευχαριστώ τον πρόεδρο γι' αυτό».

Η Işık δήλωσε ότι ο φάρος έφερε χρυσή επιγραφή χαραγμένη στα τείχη του που έλεγε: «Είμαι ο αυτοκράτορας Νέρων. Έφτιαξα αυτόν τον φάρο για να χαιρετήσω τους ναυτικούς».

Ο Φάρος του Νέρωνα θα λάμψει ξανά στα αρχαία Πάταρα

Ο φάρος ανακαλύφθηκε από τον William Gell, ο οποίος πραγματοποίησε ερευνητικές επισκέψεις στην περιοχή εξ ονόματος του Ιστορικού Συλλόγου Dilettanti - μιας ένωσης που ασχολείται με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη - μεταξύ των ετών 1812 και 1813, ενώ ο όρος "φάρος" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο καθηγητή Fahri Işık, ο οποίος εγκαινίασε τις ανασκαφές το 1988. Η δεύτερη ανασκαφική περίοδος για την ανεύρεση των αρχικών λίθων της τοιχοποιίας του άρχισαν τον Αύγουστο του 2004.

Ο φάρος αποτελείται από δύο κύρια τμήματα - μια εξέδρα και έναν πύργο - με τον τελευταίο να αποτελείται από δύο αλληλοσυνδεόμενες κυλινδρικές δομές που συνδέονται με σπειροειδείς κλίμακες. Το πάχος του τοιχώματος είναι 1,2 μέτρα. Ο πύργος θα φτάνει σε ύψος περίπου τα 26 μέτρα πάνω στην εξέδρα μετά την ανακατασκευή του.


Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο. Ο Στράβων αναφέρει ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών, ήταν "μεγάλη πόλις, λιμένα έχουσα και ιερό Απόλλωνος, κτίσμα Πατάρου. Πτολεμαίος δε ο Φιλάδελφος επισκευάσας, "Αρσινόην" εκάλεσε "την εν Λυκία", επεκράτησε δε το εξ αρχής όνομα".

Παρά την υπόδειξη αυτή του Εκαταίου (δια του Στράβωνα) περί της καταγωγής του ονόματος, τούτο αποδίδεται και σε άλλες αιτίες. Τόσο ο Πάταρος όσο και ο Ξάνθος ήταν παιδιά του Λαπαιώνα που απέκτησαν μεγάλη περιουσία από πειρατείες και στη συνέχεια αποσύρθηκαν στη περιοχή αυτή. Από μεν τον πρεσβύτερο τον Ξάνθο πήρε το όνομα ο παρακείμενος ποταμός, από δε τον Πάταρο η πόλη που αναπτύχθηκε.

Τα Πάταρα ήταν μια από τις 6 μεγαλύτερες πόλεις της Λυκίας, οι οποίες εξέλεγαν αντιπροσώπους, μαζί με άλλες 17 πόλεις, για το Συνέδριο της Διοικήσεως του ομοσπονδιακού Λυκιακού διοικητικού συστήματος, του οποίου ο ανώτατος άρχων ήταν ο Λυκιάρχης.

Το σύστημα αυτό καταργήθηκε το 43 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο.






Δεν υπάρχουν σχόλια