Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σακκάρα: Νέα ευρήματα στη Νεκρόπολη των Ιερών Ζώων

Νέα ευρήματα στη Νεκρόπολη των Ιερών Ζώων στη Σακκάρα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπ...


Νέα ευρήματα στη Νεκρόπολη των Ιερών Ζώων στη Σακκάρα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. 

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως στην περιοχή όπου έχει αποκαλυφθεί ο υπέροχα διακοσμημένος τάφος του Ουάχτι (Wahtye) και η κρύπτη των ιερών πτηνών και ζώων – απ’ όπου προέρχονται πολυάριθμα και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνια δείγματα ταρίχευσης ζώων. Πρόκειται για την τρίτη ανασκαφική περίοδο στη θέση αυτή, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2018.









Οι ανασκαφείς αποκάλυψαν ταφικό σκάμμα βάθους 11 μέτρων, με διαστάσεις 120×90 εκ., στον πυθμένα του οποίου βρέθηκαν πέντε σφραγισμένες λίθινες σαρκοφάγοι και χώρος με τέσσερις κόγχες όπου εντοπίστηκαν ξύλινα φέρετρα και ταφές της Ύστερης Περιόδου. Από τα ευρήματα στο χώρο αυτό ξεχωρίζει μια εξαιρετικά ογκώδης ξύλινη ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος, με ιερογλυφικές επιγραφές σε κίτρινο φόντο.








Στα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν γύρω από τη σαρκοφάγο αυτήν, περιλαμβάνονται: 365 ταφικά αγαλματίδια ουσάμπτι από φαγεντιανή, μερικά ενεπίγραφα με ιερογλυφικά ένας μικρός ξύλινος οβελίσκος ύψους περίπου 40 εκατοστών –στις πλευρές του οποίου απεικονίζονται ο θεός Ώρος και οι θεές Ίσιδα και Νέφθυς–, ξύλινα αγάλματα του θεού Φθα Σοκάρ Όσιρη και τρία κεραμικά κανωπικά αγγεία στα οποία διατηρούνταν τα σπλάχνα του νεκρού, που αφαιρούνταν με τη μουμιοποίηση.


Όλα τα μικροαντικείμενα αφαιρέθηκαν από το σκάμμα ώστε να συντηρηθούν πριν από την αποθήκευσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια