Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Νέα πρόσωπα στην διευρυμένη Επιτροπή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εδώ και λίγες ημέρες, ύστερα από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, που...

Νέα επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Νέα πρόσωπα στην διευρυμένη Επιτροπή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εδώ και λίγες ημέρες, ύστερα από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Τα πρόσωπα που εισέρχονται στην επταμελή πλέον επιτροπή είναι  ο καθηγητής  κ. Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η αρχαιολόγος κυρία  Έλενα Κόρκα, επίτιμη προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, η κυρία  Ειρήνη Σταματούδη, νομικός, καθηγήτρια Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η αρχαιολόγος κυρία Βασιλική Παπαγεωργίου προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα υπάρχοντα ήδη, τρία μέλη είναι ο νομικός κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος,  πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (ως πρόεδρος), ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας  κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλης και η κυρία Άρτεμις Παπαθανασίου, νομική σύμβουλος Α΄ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο συντονισμός από πλευράς ΥΠΠΟ ανατίθεται στην κυρία Παπαγεωργίου σε συνεργασία με την κυρία Κόρκα.

Η επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την υπουργό Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, που αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα του ελληνικού κράτους προς τη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο. Όπως έχει δηλώσει άλλωστε η κυρία Λίνα Μενδώνη η ελληνική κυβέρνηση _αλλά και όποια άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν_ «δεν αποδέχεται νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα Γλυπτά».

Δύο φορές πάντως στο πρόσφατο παρελθόν επανήλθε το θέμα διεθνώς, την πρώτη, πριν από μερικούς μήνες με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη για το ελληνικό αίτημα προς τον ομόλογό του πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Και τη δεύτερη, στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με την αποχώρηση της  πρώτης, για την προστασία έναντι της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στις χώρες. Κάτι, πάντως, που όπως διευκρινίστηκε δεν περιλαμβάνει το ζήτημα των Γλυπτών, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο μία διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

«Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα και το κάνει συστηματικά είναι να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει για να πιέσει το Βρετανικό Μουσείο και το Ηνωμένο Βασίλειο»,  λέει η κυρία Μενδώνη. Εξάλλου και όπως είναι γνωστό από τις μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς η ίδια η βρετανική κοινή γνώμη είναι πλέον συντριπτικά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Να θυμίσουμε ότι «μικρές» επιστροφές αρχαίων, προερχόμενων από την Ακρόπολη έχουν γίνει τρεις ως σήμερα: Το 2006 από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης η επιστροφή ενός θραύσματος από λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα. Το ίδιο έτος επιστροφή θραύσματος από το Ερέχθειο. Το μικρό αυτό θραύσμα βρισκόταν στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, όπου το είχε παραδώσει μία Σουηδή, που το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της. Και τέλος, το 2008, ένα θραύσμα αρχιτεκτονικού μέλους, που είχε αποσπασθεί  κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από έναν αυστριακό στρατιώτη, που το μετέφερε στην πατρίδα του. Το θραύσμα παρέδωσε η κόρη του στην Σουηδική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και έτσι έφθασε στην Αθήνα.

Στην τρέχουσα περίοδο πάντως με άλλα πρωτεύοντα θέματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών έχει περάσει αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα αν και η προετοιμασία για μια νέα εκστρατεία για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος μπορεί να γίνεται πάντοτε.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια