Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» αποκαλύπτεται

Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα του μοντέλου παραμένει ένα μυστήριο, μια νέα επιστημονική έρευνα για τον διάσημο πίνακα του Γιοχάνες Β...


Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα του μοντέλου παραμένει ένα μυστήριο, μια νέα επιστημονική έρευνα για τον διάσημο πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (περ. 1665) αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ορισμένα ζωγραφικά στοιχεία που καθιστούν το έργο «ακόμα πιο ανθρώπινο», όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Μαουρίτσχαους της Χάγης.

Η εικόνα της νεαρής γυναίκας με την αινιγματική έκφραση, το γαλαζοκίτρινο μαντίλι στο κεφάλι και το τεράστιο μαργαριτάρι στο αυτί της, έχει σαγηνεύσει τους λάτρεις της τέχνης.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δουλεύει πάνω στο έργο από τον Φεβρουάριο του 2018, φέρνοντας στο φως νέες λεπτομέρειες για τη χρήση των αποχρώσεων και τον τρόπο με τον οποίο ο Ολλανδός ζωγράφος δημιούργησε τον πίνακα, με διαφορετικές χρωματικές επιστρώσεις. Ακόμα, στην πρώτη προσεκτική εξέταση του πίνακα από το 1994, αποκαλύφθηκαν μικροσκοπικές βλεφαρίδες στα μάτια του κοριτσιού, αόρατες στο γυμνό μάτι, αλλά και η ύπαρξη μιας πράσινης κουρτίνας στο φαινομενικά άδειο φόντο· ίσως να πρόκειται για κάποιου είδους διπλωμένο ύφασμα, που ξέβαψε κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Στην ανακοίνωσή του το Μαουρίτσχαους αναφέρει ότι ο Γιοχάνες Βερμέερ τροποποίησε την αρχική σύνθεση, μετακινώντας τη θέση του αυτιού, την κορυφή του μαντιλιού και τον αυχένα του μοντέλου. Επίσης, χρησιμοποίησε χρωστικές ύλες απ’ όλον τον κόσμο: ξεχωρίζει το λουλακί από το Αφγανιστάν, που τον 17ο αιώνα το θεωρούσαν πιο πολύτιμο και από το χρυσό. Όσο για το μαργαριτάρι, «είναι μια ψευδαίσθηση, ένας συνδυασμός από ημιδιαφανείς και αδιαφανείς πινελιές λευκού χρώματος», λέει το μουσείο.

Αυτό για το οποίο δεν δόθηκε απάντηση ούτε από αυτή την έρευνα, είναι για το μοντέλο, αν δηλαδή το κορίτσι αυτό υπήρξε στην πραγματικότητα, ή αν είναι αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. «Η νεαρή κοπέλα δυστυχώς δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το μυστικό της ταυτότητάς της, όμως εμείς μάθαμε να την γνωρίζουμε λίγο καλύτερα», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Μαρτίν Γκόσελινκ.   «Αυτό όμως δεν θα αποτελέσει «την τελευταία λέξη της έρευνάς μας» για τον πίνακα, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει εμπνεύσει και ένα μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε κινηματογραφικά σε ταινία με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα ηθοποιό Σκάρλετ Γιοχάνσον, επεσήμανε η Γκόσελινκ.


Πηγή: PontosNews, LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια